Танева: Промените в Закона за тютюна ще доведат до подобряване на продукцията


Танева: Промените в Закона за тютюна ще доведат до подобряване на продукцията
Снимка: БГНЕС

2338

Операторите, изпълнявайки новите правила, следва да доведат до подобряването на структурата на качеството на произведения тютюн. С приетите правила за създаване на браншова организация следва защитата на интересите на производителите да е по-добра. Така би следвало да има отражение във вида, качество и сорт продукция, която предлагат на пазара и цена от производителите. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде БГНЕС.

Парламентът прие два законопроекта, предвиждащи промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Единият на Министерство на икономиката бе подкрепен от 166 депутати, един се въздържа и никой не бе против. Законопроектът на РБ и ГЕРБ също мина със 163 гласа за, 2-ма въздържали се и никой против. Третият законопроект на Лютви Местан и депутати от ДПС бе отхвърлен, като 55 народни представители бяха за, против бяха 57 и 53 се въздържаха от гласуване.

Законопроектът на Министерството на икономиката синхронизира законодателството с европейските регламенти, относно свободното движение на стоки. Законопроектът на ГЕРБ и РБ прави промени в начина на функциониране на сектор тютюн. „Пазарът е свободен, но начина, по който той функционира трябва да доведе, с приетите промени до справедливост и защита на интересите на всяка от страните по веригата-от производство до преработвател”, заяви Десислава Танева.

С промените се създават регистри за тютюнопроизводителите, за изкупвачите на тютюн и МЗХ. Въвеждат се договори, създават се комисии към областни дирекции „Земеделие” само в районите, където се отглежда тютюн, която да окачествява произведения тютюн при възникнал спор между производител и изкупвач. Дава се публичност на всички регистри за тютюнопроизводство, изкупуване с цел информираност на всеки оператор в този сектор и вземане на решения, които са за неговия бизнес. Към тези комисии ще се приемат и стандарти за производство с целта и задължението за ползване на сертифицирани семена за производство.

Целта на промените, според министъра на земеделието, е да се мотивира и насочи производството на тютюн в България към това да се произвежда по-качествен тютюн, за да се получи по-добра цена. „Тенденциите на тютюнопроизводството в България и Европа са за намаляващо производство и площи. В света и Европа намалява потреблението на тютюни, за България не мога да го кажа. Приети промени следва до доведат до много по-голяма публичност за информиране при вземане на съответните решения”, добави тя.

В пленарната зала Танева представи и някои данни, свързани със сектора. Площите в България към момента са 14 000 хектара, от които 7 500 са басми. Има намаляващи площи като трайна тенденция от 2010 г. насам. Тенденцията при производството също е трайно намаляваща. Сега е 27 000 тона, а преди е било 35 000 тона. Производителите на тютюн са 20 000. Референтните стойности за Националната преходна помощ са за 48 000 производители на тютюн и 54 000 тона тютюн. Към момента тези производители, които са започнали да произвеждат тютюн след 2009 г. не получават финансиране.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички