Танева: Ще има подпомагане и за планинското животновъдство


Танева: Ще има подпомагане и за планинското животновъдство
Снимка: БГНЕС

2781

За първи път въвеждаме мерки за подкрепа на планинското животновъдство. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на пресконференция за представяне на развитието в отрасъл „Земеделие“ и новостите в прилагането на схемите за обвързаната подкрепа

„За ферми над 750 метра надморска височина изискванията за брой животни са до 9 броя животни. Досега те са неподпомагани, по която и да е схема за подкрепа на животновъдство“, уточни тя, цитирана от "Фокус".

„Елемент, за който отдавна се говореше, но не беше приложен, е въвеждането на изискване за фактури за реализирани количества и в сектор растениевъдство и животновъдство“, коментира министърът. Според нея въвеждането им трябва да доведе до изсветляване на бизнеса, което води до равнопоставеност на различните производители на пазара, на който оперират.

„Следва да отчетем, че количествата за реализация, които са определени, не са максимално постиганите. За първи път се въвеждат изисквания за плащанията, да се получат тези субсидии да се представят документи за реализация“, каза още Танева.

По думите ѝ по показатели като заявени площи и брой животни има ръст спрямо предходната година. 

„Последната принципна промяна в схемите е приемането на значително по-високи добиви или количества за реализация на мляко“, посочи Десислава Танева и допълни, че в предходния вариант на обвързаната подкрепа не е имало такива за доказване на правото да се получи обвързана подкрепа. „Ниските добиви доведоха до изкривяване и стеснихме обхвата на документите, които доказват тази реализация. Останаха само фактурите, тъй като в предходния вариант имаше много разширително тълкуване, което не доказва продажбата, съгласно данъчното законодателство“, заяви Танева.

Плодове и зеленчуци

По основната схема за обвързано подпомагане за плодове бюджетът е 31 997 044 лв. на годишна база. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на пресконференцията. На подпомагане подлежат ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, череши, вишни. От списъка са изключени орехите. „Сливите и десертното грозде, които бяха част от тази основна схема, се отделят в допълнителна схема“, обясни зам.-министърът.

Обвързаната подкрепа за основната група зеленчуци е с бюджет 28 158 374 лева. На подпомагане подлежат домати, пипер, краставици, корнишони, кромид луд, патладжан, моркови, чесън, картофи. От списъка са изключени зеления фасул, зеления грах и тиквите. „Както при сектора на плодовете и тук отделяме главестото зеле, дините и пъпешите в отделна схема с по-ниско подпомагане“, каза още Грудев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички