Тютюнджии масово бягат зад граница


Тютюнджии масово бягат зад граница
Снимка: БГНЕС

1468

Тютюнджиите масово се стягат да работят в чужбина. Голямото преселение ще започне след месец. „Тръгваме към Гърция. Това тук не се търпи повече. Искаме достойно заплащане на къртовската ни работа. Нищо друго", твърдят земеделци от Пиринския край, цитирани от Стандарт Нюз.

За миналогодишната реколта им обещавали цена от 7-8 лева за килограм, тъй като качеството на продукцията е много добро. Фирмите обаче им дали средна цена от 4,50-5,00 лева за килограм. Затова ще работят сезонно на полето в съседна Гърция. Гръцки земевладелци вече обиколиха селищата в Неврокопския край в търсене на работливи тютюнджии. Комшиите от южната ни съседка вървят от село на село и се договарят с нашенците за работа по тютюневите ниви оттатък границата. Договори не се подписват, всичко е на мъжка дума. Стискат си ръцете и нашите хора заминават. Повечето потеглят след 15 март, за да засадят тютюна. Те се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун.

„Тази година страшно много хора ще изкарват пари в южната ни съседка. Рекорден брой съселяни ще поемат на юг, гърците наемат допълнителна работна ръка, тъй като са увеличили площта на нивите си", твърди бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков.

Надницата на нашенците е между 20 и 30 евро. Щом започне брането, получават по 1 евро за всяка низа от „зеленото злато". Има добри берачи, които могат да си докарат надница и от 35 евро. Едно е сигурно – тази година хиляди земеделци от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен ще поемат по пътя към Гърция.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички