Тютюневият бранш: Бизнесът ни изчезва


Тютюневият бранш: Бизнесът ни изчезва
Снимка: БГНЕС

2898

Ниското заплащане на произведеното и липсата на адекватен закон, който да регулира цените и взаимоотношенията между производители на тютюн и изкупвачи, кара все повече хора да се отказват от поминъка на нашия регион. Това каза председателят на сдружение „Басма“ Иван Сабахлъков пред "Фокус". 

Съвкупността от тези фактори влияят изключително демотивиращо на хората от община Гоце Делчев и все повече от тях се отказват, тръгвайки по дългия и не лек път на имигранти, коментира Сабахлъков.

„Производството не просто намалява, то изчезва“, допълни той.

Междувременно кметът на Сатовча Арбен Мименов заяви, че и тази година има проблеми с изкупуването на тютюна. Основната причина за това е, че само една от фирмите е започнала да изкупува тютюн по-рано, а останалите все още не са започнали. Мименов допълни, че по тази причина са направили среща в Гоце Делчев, на която са присъствали представители на всички фирми от района, представители на Министерството на земеделието, както и кметове на общини и кметства.

„Първият акцент на срещата се състоеше в това да получим информация от фирмите кога ще започнат по-масово да купуват. Техният отговор беше, че те са имали готовност да купуват, но заради това, че не е имало достатъчно подготвен тютюн не са започнали да купуват. След това казаха, че в близките дни, ще вкарат комисии по всички населени места“, добави още той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички