Утре е крайният срок за ваксиниране на едър добитък срещу нодуларен дерматит


Утре е крайният срок за ваксиниране на едър добитък срещу нодуларен дерматит
Снимка: БГНЕС

2881

Променят се извънредните изисквания при транспорт, преработка и реализация на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти заради болестта Заразен нодуларен дерматит (ЗНД). Всички Едри преживни животни (ЕПЖ) в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу нодуларен дерматит до 15 юли 2016 г. Забранено е придвижването и транспортирането на ЕПЖ, които не са ваксинирани срещу ЗНД в страната. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Към момента всички едри преживни животни, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс са ваксинирани.

Разрешава се придвижване и транспортиране на ваксинирани животни, включително и неваксинирани ЕПЖ под 6 месечна възраст, родени от ваксинирани майки, на територията на България, при условие, че са изминали най-малко 28 дни след извършване на ваксинация за ЗНД. Въвеждането на нови животни в животновъден обект се допуска при условие, че наличните в обекта-получател едри преживни животни са ваксинирани срещу нодулареен дерматит, като са изминали най-малко 28 дни от извършването на ваксинацията или от извършването на дезинфекция, ако в обекта е констатирано огнище на заболяването.

Клането на ЕПЖ с произход Република България може да се извършва в месодобивни предприятия на територията на цялата страна, а върху месото на закланите животни се поставя здравна маркировка с форма „диамант”. Върху опаковките на месните заготовки, вътрешностите и месните продукти (с изключение на консерви), в които има вложено месо от ЕПЖ с произход Република България също се поставя идентификационна маркировка с форма „диамант”. Добитото месо и продукти от тях се реализира само на територията на страната.

Върху месните заготовки и месните продукти, произведени от месо с произход различен от български се поставя идентификационна маркировка с овална форма, при условие, че не са били в контакт и не са смесени ис месо с български произход. Те могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

Мляко, добито от едри преживни животни на територията на Република България може да се използва за човешка консумация и за производството на млечни продукти, само след пастьоризация. То, както и млечните продукти могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

 

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички