Увеличават заплатите на инспекторите от БАБХ, които работят на терен


Увеличават заплатите на инспекторите от БАБХ, които работят на терен
Снимка: БГНЕС

7608

Ще бъдат увеличени заплатите на инспекторите на Агенцията по храните, които работят на терен - правят проверки в търговската мрежа и ферми. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

От 2500 души в агенцията 1500 са служителите, които влизат в това изискване и техните заплати ще бъдат увеличени с до 15%. Към момента тези служители взимат малко под 700 лв. заплата. Въпросните промени в заплащането могат да станат през първата половина на годината, увери Танева, цитирана от БГНЕС.

В края на миналата година е бил приет и план за качеството на млякото, който вече се реализира. Ползите са, че всеки производител на мляко ще трябва да постига определени изисквания. Млякото от тези производители ще се преработва за различни продукти и по този начин ще се ограничи затварянето на мандри в страната. Освен това Танева заяви, че е положително и становището от китайските власти за износа на български млечни продукти за китайския пазар. Процесът е ускорен и съгласно нормативната рамка, още миналата година страната ни е открила павилион в Китай, където са представени български производители.

Танева заяви, че промените в агенцията са започнали по-късно, но се движат скоростно. "Независимо от ограничения бюджет, от агенцията са извършили забавените си плащания. Останала е само сумата, която трябва да се плати на един екарисаж, но това е защото има спор за размера на въпросната сума", посочи Танева.

Предстои промяна на устройствения правилник, за да се укрепи агенцията и да бъде по-публична, хората да могат да следят случващото се в нея и да се повиши доверието в БАБХ.

Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев посочи, че през 2015 г. ефективността на контрола на храните е бил засилен. От извършените 184 028 проверки са издадени предписания на близо 14 хил. обекта, близо 95 хил. кг храни са били възбранени и бракувани заради неизяснен произход, заблуждаващи етикети, добавки и други. Затворените обекти с временно преустановена дейност са 298.

Илиев заяви, че е неефективна законовата рамка. Контролът на храните не е само обикаляне по магазините, важно е и здравето на животните - нещо, на което едва сега се обръща сериозно внимание. Според него са предложени промени в законодателството. То не е твърде рестриктивно, защото през 1930 г. от бруцелоза са били болни едва трима души, а през миналата година те са били 30 души.

Илиев обясни, че има опасност от пренасяне на заболявания от съседните ни страни Гърция и Турция, защото там няма проверки за здравето на животните. Става дума за болести като шарка, чума и шап по животните - болести, които могат да се разпространят през дивите животни. Само в Странджа има близо 10 хил. такива животни. Затова е необходимо да се направи ваксинация на животните в Турция.

По отношение на одитния доклад на Сметната палата Иванов заяви, че се работи по отстраняване на забележките. За една от тях - предпоставките за корупция, той посочи, че усилията дават резултати и средата е различна, а освен това агенцията е отворена за сигнали, а при констатиране на проблеми ще има сериозни санкции. Една от антикорупционните мерки е, че проверяващите не се движат сами, а са винаги по двама.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички