Вече тече кампанията за изкупуване на тютюна


Вече тече кампанията за изкупуване на тютюна
Снимка: Getty Images/Guliver

806

Кампанията за изкупуване на тютюна започна. Това стана ясно от среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите-изкупвачи на тютюн, съобщиха от МЗХ.

По мнение на изкупвачите заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество от миналата година и част от нея не отговаря на минималните изисквания. Те посочиха, че има много случаи, в които стопаните са засадили повече тютюн отколкото са договорили за изкупуване. Фирмите-изкупвачи поеха ангажимент да приключат кампанията в срок.

МЗХ съвместно с браншовите организации и изкупвачите ще подготвят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще създадат по-ясни правила за всички участници и ще осигурят по-високо качество на тютюна. "Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства", подчерта министър Танева.

Тя допълни, че законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на България като страна-производител на качествен тютюн. На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодатели промени.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички