Защо българските зеленчуци са скъпи?


Защо българските зеленчуци са скъпи?
Снимка: БГНЕС

7039

Едва 2% от предлаганите на пазара домати и краставици са родно производство. Българските продукти са скъпи, но хората ги търсят, защото са вкусни. Това заяви Велин Георгиев, председател на Националната асоциация на оранжерийните производители пред Би ти ви.

Турското министерство на земеделието отмени забраната за износ на домати

"Пазарът в Европа е еднакъв - 8 лв. цена на краставица не е най-високата в ЕС. Ние имаме по-големи проблеми - от години се унищожават оранжериите, не сме конкуренти, оранжериите на хидрополика няма да получат никаква обвързана подкрепа. Сега големите оранжерии и животновъди вероятно няма да получат и помощ за войната в Украйна", каза още Георгиев.

"Българските продукти са по-скъпи, защото другите държави получават по-големи помощи", добави и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Според него все повече ще се задълбочава липсата на български продукти и заради високите им цени ще спада потреблението.

Но призова хората да подкрепят българското и да не си купуват вода под формата на сирене и евтин кашкавал – нито имат хранителна стойност, нито се усвояват от организма. Качественото родно сирене трябва да е около 20 лв. в магазина, а кашкавалът - 25 лв.

Според Зоров по-ниското ДДС за определени продукти всъщност е работеща мярка. Хлябът например не бил поскъпнал толкова много с по-ниското ДДС, след като цените на пшеницата и брашното се вдигнали.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички