Земеделци протестираха заради министерска заповед по мерките за агроекология и биоземеделие


Земеделци протестираха заради министерска заповед по мерките за агроекология и биоземеделие
Снимка: Gettyimages

3203

Земеделски производители и животновъди от Югозападна България обвиниха държавата в злоупотреба с парите от Европейския съюз за агроекология и биоземеделие. Стотици се събраха на протест с намерението да блокират международния път Е-79 край Сандански.

Фермерите предупредиха за безсрочна ефективна стачка, ако земеделското министерство не отмени заповедта от края на февруари, с която се спира приема на заявленията за подпомагане по мерките за агроекология и биоземеделие. Те настояват за ревизия на средствата, предвидени по програмата за последните три години, както и на начина, по който се дават земите за земеделско ползване и за пашуване.

"Не може да ни ангажират с петгодишен договор, да изискват пет години да се ангажираме да ги гледаме тези животни и още първата година да ни порежат с по 20,30,40 лева от тези субсидии, където са решили да ни ги дават", заяви пред БНР един от протестиращите.

"Казаха, че от началото на февруари ще са изплащанията, сега отидоха края на март, не се знае дали няма да е и в началото на април", допълни друг.

"Доколкото имам информация, става въпрос за някаква забележка на Европейската комисия, че има страшна злоупотреба с тази мярка."

Въпреки засиленото полицейско присъствие фермерите блокираха за няколко минути главния път и бяха категорични, че ако до седмица няма решение на проблемите, протестът им ще се премести пред Министерството на земеделието.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички