Земеделски производители протестират срещу вноса на евтини некачествени продукти


Земеделски производители протестират срещу вноса на евтини некачествени продукти
Снимка: iStock/Guliver

3133

Земеделските производители отново протестират срещу дъмпинга на евтини и некачествени плодове и зеленчуци от гръцки борси. Спекулата и нерегламентираната търговска дейност са явни, коментират производителите пред БНР.

Зеленчукопроизводители от Благоевградско се оплакаха за пореден път от подбиване на цената на българската продукция за сметка на внос от Албания, Македония, Гърция и Египет. Председателят на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013" Георги Кафтанов коментира, че настояват вносната продукция от трети страни да се обмитява, а приходите да влизат в хазната. Ясна стратегия за развитие на сектора и конкретни правила искат земеделските производители.

Търговците от своя страна твърдят, че има качеството на българската продукция е лошо, което кара потребителите да се колебаят в избора между български и вносни плодове и зеленчуци. Много от тях предпочитат полски и гръцки зарзават.

„НАП има готовност да се включат при наше искане. Има търговци с големи задължения. Малките търговци с микробуси до 1 тон, които пътуват ежедневно, чиито обороти не са малки, но така се водят, явно са неуловими. НАП контролира големите тирове.“, коментира София Стаменова, директор на дирекция "Контрол на качеството на плодовете и зеленчуците" в БАБХ.

Тя отбеляза също, че проблемът се появява периодично и подчерта, че не се внасят продукти само с лошо качество, а има и продукти с високо.

„Проблемът може да се реши при добра координация между Гранична полиция, НАП и Агенцията за безопасност на храните.“, допълни Стаменова.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички