Земеделски съсловия на бунт срещу законови промени


Земеделски съсловия на бунт срещу законови промени
Снимка: БГНЕС

5818

Фермери се заканиха да излязат на протести и да блокират пътища в страната. Причината е в предложените промени в закона за горивата, които ще задължат земеделските производители да се регистрират по нови бюрократични режими, ако ползват гориво за земеделски нужди.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите са категорично против промените. На 3-ти април фермерите ще направят протестно зареждане на тракторите си в масовите бензиностанции, а не във ведомствените, предаде "Дарик".

Зърнопроизводителят Радослав Христов обясни повече за предложението, което фермерите дават: „Предложението е едно-единствено. Тъй като не сме, както всички разбраха, търговци и складодържатели на горива, земеделските производители, които са крайни потребители и упражняват специфична дейност, да бъдат извън обхвата на този закон”.

Христов напомни, че преди две години отново имаше разгорещен дебат, бяха проведени срещи и в крайна сметка там нещата са били урегулирани с наредба. „В момента на земеделския производител му е вменено задължението всяка доставка на гориво да я отчита в НАП по електронен път – от кого я е купил, в колко часа, колко литра, с какъв документ, фактура и така нататък. Тоест режимът вече е урегулиран, направен е. Продължават да се вменяват върху тези режими допълнителни, с допълнителни финансови условия”, твърди зърнопроизводителят.

По думите му, за да бъде даден земеделски производител в синхрон с готвените промени, то би му се наложило да даде допълнителни средства.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички