Земеделското министерство представи мерките си срещу незаконната сеч


Земеделското министерство представи мерките си срещу незаконната сеч
Снимка: БГНЕС

2375

Министерството на земеделието и храните представи пакет от законодателни мерки за подобряване на контрола в горския сектор и ограничаване на незаконната сеч.

Министърът Десислава Танева обяви, че днес съгласно решението на Народното събрание от 4 март и обнародването му в Държавен вестник, е издала заповед за забрана на износа на необработен дървен материал. Танева призова "да се отърсим от популизма и да намерим реалните решения", така че да бъдат гарантирани основните функции на гората, съобщава БГНЕС.

Борбата с незаконните сечи може да бъде ефективна само ако има подкрепата на обществото и всички институции, които упражняват контрол, посочи Танева. Тя изрази надежди дебатът по предложените от МЗХ промени да бъде експертен и конструктивен, защото само така могат да се постигнат реални резултати. Самите цели на МЗХ и мерките за тяхното изпълнение бяха представени от ресорния зам.-министър Георги Костов.

Първата цел засяга малките горски имоти и се отнася до ограничаване на изсичането в кратък период на малките частни горски парцели. Според министерството това засяга над 1,5 млн. собственици и над 2 млн. парцела. Мерките за постигането на тази цел са три: промени в начина на планиране за имотите в горските територии на физически и юридически лица с площ до 2 хектара и възстановяване на стария ред чрез задължително изработване на горскостопански програми; прекратяване действието на параграф 78 от Закона за горите, тоест прекратяване на възможността за осъществяване на ползване от горските територии без наличие на горскостопански план или програма; изкупуване на малки горски парцели от Държавни горски предприятия със средства от Фонд "Инвестиции".

Втората цел се отнася за горите върху земеделски земи, като ще се цели регулиране на поземлените отношения и многофункционалното ползване на земите в съответствие с приоритетите на националната и Общата селскостопанска програма (ОСП). Като мярка за изпълнението на тази цел МЗХ предлага промяна в разпоредбата на параграф 8 от закона, свързан с поземлените имоти, притежаващи характеристиката на гора, които към деня на влизане в сила на закона не са отразени като такива в кадастралната карта. Промените ще позволят на собствениците на такива имоти да стопанисват териториите си включително като гори.

Друга мярка е записана от министерството като "изясняване на начините за стопанисване на териториите предвид разнопосочна практика в момента и възможностите за извършване на голи сечи (почистване) на земеделски имоти без контрол и санкции". Възможна е и промяна в дефиницията за горска територия по отношение на горите върху земеделски земи.

Третата цел е повишаване на нивото и квалификацията на лицата, притежаващи висше или средно лесовъдско образование, които упражняват лесовъдска практика. Предвижда се въвеждането на задължение за преминаване на курсове за квалификация на лесовъдите на всеки две години. Лицата, които не издържат теста, няма да могат да упражняват дейност докато не го направят.

МЗХ си поставя за цел и въвеждането на допълнителни законови изисквания към операторите в горите и служителите по горите с цел ограничаване на незаконните практики. Предлагат се промени в реда за достъп на пътните превозни средства до горските територии и въвеждане на GPS устройства за проследяване на движението. Ще се въведе и възможността служителите от държавните горски и ловни стопанства да могат да съставят актове и в района на дейност на други стопанства. За обектите, в които постъпва, преработва или се експедира дървесина, се предвиждат задължения собствениците и ползвателите да осигурят постоянно видеонаблюдение.

Петата цел е "неизбежност на наказанието за нарушителите", като за целта се предвиждат промени в Наказателния кодекс и в Закона за административните нарушения и наказания.

От МЗХ предлагат и промени в Наредба №1 за контрол и опазване на горските територии. Предвижда се изграждането на електронна онлайн система от Изпълнителната агенция по горите с цел проследяване движението на добитата дървесина чрез издаване на електронни превозни билети.

Изготвени са и промени в Наредба за сечите в горските територии. При провеждане на отгледните сечи няма да се допуска еднократно отсичане на повече от 30% от запаса за насаждението. Няма да се допуска еднократно отсичане на повече от 20-30% от запаса и при възобновителни сечи. Отпада възможността да се провеждат сечи за издънково възобновяване с изключения на акацията, келяв габър и върби. Провеждането на санитарни сечи пък ще се извършва само след съгласуване с контролен орган. Отпада и възможността да се извършва трансформиране на насажденията.

С постановление на Министерски съвет ще бъдат включени нови 103 хиляди хектара държавни гори в категорията "защитени гори", като това ще бъдат гори, разположени на силно наклонени терени, във водосбори, около водни течения, инфраструктурни съоръжения и населени места.

МЗХ предлага и промени в Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейностите в горските територии и за продажбата на дървесина и недървесни продукти. Тук се цели ограничаване на възможностите за продажба на дървесина на търговци, които нямат доказани мощности за преработка на суровината.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички