Зърното поевтиня предпразнично


Зърното поевтиня предпразнично
Снимка: Getty Images/Guliver

2228

Цените на пшеницата, слънчогледа и царевицата отбелязаха лек спад преди празниците, заявиха производители. Търговията със зърнени култури е в застой, като земеделците в Добричко казват, че това е характерно явление преди коледно-новогодишните празници. В началото на декември царевицата е стигнала предложения от порядъка на 300 лв. за тон, слънчогледът се е продавал за 800-820 лв. за тон, а пшеницата - за 310 лв. за тон, пише "Стандарт".

В момента обаче спадът при царевицата е с 10-20 лв. за тон, при пшеницата почти няма промяна - цената е по-ниска само с 5 лв., а най-голям спад има при слънчогледа - до 780 лв. за тон. Зърнопроизводителите са категорични, че към момента няма отражение върху търговията на изострените политически отношения между Русия и Турция. Русия заедно с Украйна са най-големите зърнопроизводители в Черноморския басейн, където е и нашата страна. Според стопаните, ако настъпи промяна, то това ще бъде в края на януари и през февруари догодина, когато по традиция има раздвижване на търговията със зърнени култури на международните борси.

В момента както на вътрешния, така и на международния пазар търговията е вяла и според стопаните това се дължи на факта, че има достатъчно запаси със зърно и в страната, и в Европа. Очакванията на земеделците са за леко покачване в цените след Нова година, когато основно сделки сключват мултинационални компании. И към момента малкото сключени фючърси с доставки догодина са именно от мултинационални компании, казват производителите. Сред основните фактори, които също оказват влияние на цените на зърнените култури по борсите, е и реколтата в южното полукълбо. "Засега сигналите за това каква ще бъде реколтата там са разнопосочни, но като цяло се очаква да има покачване на цените на фуражните култури, които към момента, спрямо друга година леко изостават. Пшеницата с хлебни показатели има добра цена и сега", заяви Стилиян Стоянов, председател на Асоциация на зърнопроизводителите в региона.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички