Основните индекси завършиха седмицата с повишение


Основните индекси завършиха седмицата с повишение
Снимка: Getty Images

1566

Българската фондова борса приключи последната си сесия за тази седмица с повишения и при четирите основни борсови измерители в рамките на едни процент. Оборотът на регулирания пазар достигна 2.2 млн. лева, но по-голямата част от тази сума бе реализирана от няколко пакетни прехвърляния и сделки в сектора за компенсаторни инструменти.

Сред по-ликвидните дружества, търгувани на родния пазар, Адванс Терафонд АДСИЦ, Трейс груп холд АД и Зърнени Храни записват ръстове в рамките на 3-4%. С повишения в рамките на процент и половина могат да се похвалят и Биовет, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и Стара планина холд.

Слаби понижения в рамките на половин процент записват книжата на Централна кооперативна банка, както и обикновените и привилегированите акции на Химимпорт.

На пазара за компенсаторни инструменти днес регистрирахме две големи пакетни прехвърляния на жилищни компенсаторни записи на стойност от общо 420 хил. лева, осъществени при цена от 42 стотинки за лев номинал. Боновете за земеделска земя леко отстъпи до ниво от 57 стотинки за брой.

Коментар за следващата седмица

Макар че месец март не е от най-добрите за родния пазар в исторически план, тази година наблюдаваме едно частично възстановяване след пониженията през януари и февруари, които бяха в резултат на необмислени политически решения влошаващи инвестиционния климат у нас. Страхотното представяне на европейските фондови борси през тази година, обаче, даде отражение и у нас. Българска фондова борса значително изостава в своето възстановяване спрямо външните пазари, което все още прави родните акции атрактивни за инвеститорите търсещи подценени активи. Това обаче не е достатъчно за едно по-дълго рали на борсата, имайки в предвид предпазливостта и недоверието на инвеститорите към родния капиталов пазар.

Българска народна банка ще публикува паричната и лихвената статистика за месец февруари, а в края на седмицата можем да очакваме и данни за брутния външен дълг на страната през януари.

От Националният статистически институт утре ще публикуват индексите на цените на износа и вноса за последното тримесечие на миналата година, а в петък можем да очакваме окончателни данни за туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението за цялата 2014 година, както и наблюдение на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията и услугите за месец март.

Международните фондови борси запазват своето силно представяне, след като миналата седмица Федералния резерв запази умерена своята позиция относно повишаването на лихвите, а това се хареса на инвеститорите, които обичат „лесните пари”, предоставяни от централните банки. Силният скок на европейските пазари от началото на годината може да доведе до частично прибиране на печалбите от страна на инвеститорите и временен лек спад на големите борси. Освен това над еврозоната виси и заплахата от излизане на Гърция от валутния съюз, а на изток ситуацията в Източна Украйна е далеч е стабилизирана.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички