Германска компания може да започне да сглобява автомобилите си в България


Германска компания може да започне да сглобява автомобилите си в България
Снимка: Getty Images/Guliver

4090

Българската агенция за инвестиции и автомобилният клъстър водят преговори с германска компания, която да започне в близките години да сглобява автомобили в България. Това съобщава изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев.

Той не разкрива името на компанията с мотива, че в момента разговорите с нея били в "стадия на ухажването". Според Станев, ако в близките 2-3 години България не привлече такава компания, тази възможност ще бъде изпусната.

Директорът на държавното ведомство споделя пред "24 часа", че мечтата му била в България да се произвеждат автомобили, а сега "звездите като че са в най-благоприятно разположение" по въпроса.

Агенцията водела разговори и с китайска компания за производството у нас на високоскоростни влакове, а с американска - за изграждането на високотехнологичен център за научно-развойна дейност за автомобилната промишленост.

Агенцията за инвестиции е издала през тази година сертификати на 16 проекта на чуждестранни инвеститори на стойност 328 млн. лв. По тях се предвижда да бъдат наети 7 хил. души през следващите три години. В процес на сертифициране са още 24 проекта за 420 млн. лв., зад които стоят 6500 нови работни места, се разбира още от думите на Янев.

Допълва, че за изтеклата 2015 г. сертификати за клас инвеститор са дадени за 12 проекта за 500 млн. лв. Те са основно в автомобилната индустрия, високите технологии, различни производства и логистична дейност.

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички