Ако Русия спре газа през Украйна, България е единствената в ЕС без алтернатива


Ако Русия спре газа през Украйна, България е единствената в ЕС без алтернатива
Снимка: Gettyimages

3150

В светлината на все още твърде обтегнатите отношения между Европейския съюз и Русия плюс възможността европейските икономически санкции да бъдат удължени с още половин година, актуален става въпросът – има ли страни-членки на Европейския съюз, които са опасно застрашени от спиране на доставките на руски газ?

Според ново проучване, направено от Кьолнския институт по икономика на енергетиката (EWI), само България не би могла да се справи дори с краткотрайно спиране на руските доставки на природен газ. Припомняме, че съвсем наскоро премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел и го предупреди, че в България може да настъпи „енергийна катастрофа” заради спирането на „Южен поток”.

Сценарият, разигран от EWI, е подобен на този от зимата на 2009 година. Резултатите показват, че при спиране на доставките за две седмици, три месеца или шест месеца, няма да може да бъде напълно заменено от Украйна, България, Македония и Турция. При спиране за две седмици и се разчита на резерви, то резервите ще покриват 74% от дневното потребление на България. Ако руският газ бъде спрян за половин година и се стигне до месеците декември и януари, през тези два най-студени месеца на годината България няма да задоволи 70% от потреблението си, което по принцип разчита на руски газ. За Македония процентът е 90 на сто, за Украйна – 40 на сто.

Съгласно доклада на EWI, България, Унгария, Австрия, Словакия и Чехия са най-зависимите от транзита на руски газ по т.нар. украински маршрут. От тези държави обаче само България няма пълен заместител при годишно потребление от под 10 млн. кубични метра. Това е ниво на „малък пазар”. Словения и Гърция също биха изпитали трудности, дори при краткосрочно прекъсване на доставките през Украйна. Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина са в положението на България.

В доклада е посочено, че ролята на ЕС е особено важна за интерконектора между България и Гърция – същият, който все още не е изграден. За последно енергийният министър Теменужка Петкова заяви при посещение в Турция, че се очаква да бъде изграден до 2018 година. 80 млн. евро за интерконектора, чиято прогнозна стойност е 220 млн. евро, идват от ЕС.

Положението в Европа

Три са основните заключения, които прави EWI за поуките, взети от ЕС относно газовата криза през 2009 година. На първо място, потреблението на газ в Европа не е толкова голямо, колкото се очаквало за периода 2009-2014. И съответно има изградена инфраструктура, която е способна да поеме потребление с между 100 и 200 млрд. кубични метра повече, отколкото в момента.

На второ място достъпът до алтернативни източници е подобрен. Това включва както Северен поток, така и втечнен газ плюс повече газови хранилища.

На трето място възможността да се прехвърлят по-големи количества газ трансгранично е неимоверно подобрена. Отделно има и далеч по-голяма сигурност по отношение на доставките.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички