Борисов: Ако реакторите са рентабилни, АЕЦ "Белене" да стане частен проект


Борисов: Ако реакторите са рентабилни, АЕЦ "Белене" да стане частен проект
Снимка: БГНЕС

2919

Толкова са динамичните отношенията, че преди два месеца говорехме да правим общ флот с Турция, Румъния и Украйна срещу Русия в Черно море. Тогава Турция и Русия бяха едва ли не във военна ситуация. Така премиерът Бойко Борисов отговори на питане дали сега България е партньор с Ердоган и Путин.

България няма алтернатива на НАТО. И Турция, и Гърция са част от НАТО, но не им пречи да приемат руския газ. Натовците като говорят по темата, да си спомнят това. Холандия как прие газа от „Северен поток 2” – те по-малко натовци от нас ли са, защити се Борисов.

Премиерът говори и за завода "Авионамс", който беше част от империята на Цветан Василев. През 2012 година той бил приватизиран и се изгубил лиценз да се ремонтират МиГ-овете и Су-тата ни. Вчера (11 август) обаче дошло писмо от Русия с покана да се започнат разговори за връщане на лиценза на „Авионамс” за ремонт на руските ни самолети. Също вчера (11 август) разследващият сайт „Биволъ” обвини Бойко Борисов в лъжа за собствеността на „Авионамс” и че там все още предстои решение на съда по процедурата. Борисов вече обяви, че заводът пак е държавен.

АЕЦ "Белене"

Борисов наблегна на казуса АЕЦ „Белене”, където вече нещата били много променени. Не става въпрос за два реактора, а България да плати колкото се може по-бързо, иначе се трупат лихви. Хипотезата сега е какво да правим с двата реактора, които трябва да платим, поясни премиерът. Планът сега бил следният - ако реакторите са рентабилни, нека „Белене” е частен проект, с миноритарен дял, златна акция, 50% държавно участие и ако проектът е толкова жизнен, то ще дойдат частници да го реализират. Ако БСП искаха да правят нещо по темата, да бяха го направили по времето на Орешарски, заяви Борисов пред Нова телевизия.

Попитан къде сега е земетръсният район, заради който Борисов спря проекта „Белене” през първия си мандат, той отговори, че специалистите казали, че има достатъчно дебела плоча и посочи, че от румънска страна е построена АЕЦ „Черна вода”.

Хипотезата „Белене” не съществува – тя трябва да се строи по някакъв начин или да имаме 3 млрд. в музея на Рашидов за социалистическото изкуство, завърши темата Борисов.

Какво коментира премиерът по отношение на президентските избори и други теми прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички