Стартира втората фаза от пазарния тест на газопровода Гърция-България


Стартира втората фаза от пазарния тест на газопровода Гърция-България
Снимка:

3049

Официално стартира втората фаза от пазарния тест за междусистемната газова връзка Гърция-България.

Указанията за "Фаза на офериране за капацитет" бяха одобрени от регулаторните органи на двете държави, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Пазарният тест протича в две фази. По време на първата фаза, „Изразяване на интерес“, която приключи на 8 април 2016 г., бяха получени 9 необвързващи заявления за интерес. Компаниите, по думите на енергийния министър Теменужка Петкова, са заявили тогава над 4,4 млрд. куб. метра газ годишно, което надхвърля първоначалния капацитет на газопровода.

Втората, обвързваща, фаза - „Фаза на офериране“ - стартира в настоящия етап и ще осигури процедура, при която ще се потвърди какво ще бъде нивото на реалния ангажиран капацитет въз основа на сключени предварителни договори.

Указанията, свързани с втората, обвързваща, фаза от Пазарния тест на газопровода, са публикувани на интернет страницата на "Ай Си Джи Би" АД– компанията, която отговаря за реализирането на Газопровода Гърция-България. "Ай Си Джи Би" ще притежава съоръжението, с акционери „Български енергиен холдинг“ ЕАД и гръцката IGI Poseidon SA с по 50% от капитака.

Участниците в първата фаза - „Изразяване на интерес“ - и оператори на газопреносни системи ще бъдат уведомени директно, като ще им бъдат предоставени съответните документи и ще бъдат поканени да участват във „Фаза на офериране“ в съответствие с чл. 3 от Указанията на „Фаза на офериране“.

До момента на изграждането на интерконектора Фърция-България е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 45 млн. евро, а общата стойност на проекта е около 220 млн. евро. Кандидатстване за пари по плана "Юнкер" ще може да има веднага след успешното приключване на втората фаза на пазарния тест по проекта, каза през юни Теменужка Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички