Борисов: Целта ни е газовия хъб, Юнкер го благослови


Борисов: Целта ни е газовия хъб, Юнкер го благослови
Снимка: Правителствена пресслужба

2193

Газовият хъб е нашата цел, Юнкер лично каза, че го благославя. Той ще гарантира същите количества газ, които имаме, да продължаваме да ги имаме. Старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация. С една дума - не трябва да изпускаме възможността да сме част от магистралата. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Египет, където е за срещата на върха между лидерите на ЕС и Лигата на арабските държави.

"Това са прекрасни проекти - Кипър също има огромно находище на газ, но там пазят и турски кораби. Ако нямаш тръби, по които да се прекара газ, само ще слушаме, че някъде са открили газ. Ако няма хъб, думата ''транзит'' е образно забранена. ЕС знае, че ние се борим за него, за да остане същото количество газ, което имаме и сега. Ако нямаме тръбите, трябва само да внасяме”, каза премиерът, цитиран от Нова телевизия.

"С Ципрас си говорихме да направим една четиристранна среща - Сърбия, Македония, Гърция и България. С колегите вървим много напред. Казах му, че до юни ние ще направим първата копка за интерконектора с Гърция - той ни е много важен за диверсификацията на газовия хъб "Балкан", каза още Борисов.

По думите му е важно е да има много участници, за да е максимално честен търгът. "Искам да привлечем колкото се може повече големи участници, компании в Саудитска Арабия правят големи газопроводи. Знаете за смесените предприятия със Саудитска Арабия. Ние инвестирахме много във взаимовръзките ни. Ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия е като пионерска организация", каза той.

Според Борисов има огромен интерес към България. „Потвърдено е това и от краля, и от външния им министър. Независимо от огромните различия, които има, само диалогът може да помогне за борбата с тероризма, борбата с миграцията", допълни още Борисов. "Люксембуркският премиер каза, че всяка една толерантност носи повече за различните. Тежка беше срещата, но в крайна сметка по-добре е да си говорим и да се напътстваме, от войните", добави премиерът.

По адрес на президента Румен Радев Борисов коментира: "Имам много работа, политически лидери не искам да коментирам. Не се бъркам в техните решения. Когато взимаш страната на една партия, се превръщаш в политически лидер”.

"Изказванията на Орбан и на люксембургския премиер са толкова противоречиви. България е пример как работи с Турция и едновременно с Гърция, Кипър, Ливан. Ние не разваляме приятелства за сметка на нови. Развиваме с Египет връзките си в сферата на културата, медицината", каза още Борисов.

"С Майк Пенс говорихме за НАТО, четвъртък и петък Столтенберг ще е тук, а в понеделник идва руският премиер. България е лоялен член на ЕС и на НАТО с прагматична политика. Ако има толкова ербап някой, може да се справи по-добре предполагам", каза още Бойко Борисов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички