България ще има още разходи по оборудването на АЕЦ "Белене"


България ще има още разходи по оборудването на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

2134

На България вероятно ще й се наложи да предвиди нови разходи за оборудването за АЕЦ “Белене”. Това се установява от кратката кореспонденция между министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и предшественика й Драгомир Стойнев.

В питане до Петкова, Стойнев иска информация, ако “в случай, че България реши да вземе изработеното за АЕЦ “Белене” оборудване, кой ще поеме разходите за опаковането, маркировката, натоварването, транспорта и разтоварването, митническите такси и сборове, както и застраховането по време на оборудването за времето на транспортирането”.

Краткият отговор на министъра на енергетиката в оставка сочи, че оборудването за АЕЦ “Белене”, произведено от руската “Атомстройекспорт”, е разделено на две части – завършено “оборудване с дълъг цикъл на производство” и незавършено такова. Това е станало с Арбитражното решение, с което страната ни бе осъдена да плати на руската страна 620 млн. евро за оборудването на два реактора за АЕЦ “Белене”.

Петкова допълва, че с подписаното на 21 октомври т.г. Споразумение между Националната електрическа компания и руската “Атомстройекспорт”, е прието, че въпросът с транспортирането на завършеното оборудване ще се решава на основание Допълнение №5 от 2008 г. към Договора за изработката на реакторите, сключен през 2006 г.

В крайна сметка министърът в оставка Теменужка Петкова не дава конкретен отговор на въпроса – ще плаща ли допълнително България, ако поиска оборудването за АЕЦ “Белене”, като се позовава на клаузата за конфиденциалност на Споразумението между НЕК и АСЕ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички