Цената на газа за битовите потребители у нас е сред най-ниските в ЕС


Цената на газа за битовите потребители у нас е сред най-ниските в ЕС
Снимка: Pixabay

2835

Цената на природния газ за битовите потребители е сред най-ниските в Европейския съюз. Според последните данни на Европейската статистическа служба Евростат за първите шест месеца на тази година страната ни е на трето място по евтино синьо гориво за бита. За същия период промишлените потребители у нас са плащали най-ниската цена в целия ЕС. Въпреки широко разпространеното мнение за скъпа енергия българските домакинства купуват и най-евтиния ток.

В България цената на природния газ за домакинствата през първото полугодие е била 0.037 евро за киловатчас при средно за ЕС 0.062 евро за киловатчас, пише "Сега". По-евтин е бил газът само в Румъния (0.033 евро за киловатчас) и в Унгария (0.034 евро за киловатчас). Най-скъпо е било синьото гориво в Швеция, Португалия и Холандия. В същото време индустрията у нас плаща най-ниската цена за природния газ. Цената за бизнеса през първото полугодие е била 0.023 евро за киловатчас. Дори в Румъния, с която често се сравняваме, и която задоволява по-голямата част от нуждите си от собствен добив, фирмите плащат по-скъп газ - 0.028 евро за киловатчас, показват още данните на Евростат.

Цените на газа често пъти бяха обект на коментари от страна на премиера в оставка Бойко Борисов, който неведнъж е изтъквал, че България плаща прескъпо. В разстояние на малко повече от година обаче цената падна с над 50%. От октомври тази година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри поскъпване от около 2% по искане на обществения доставчик "Булгаргаз". Държавната фирма поиска ново увеличение от януари в рамките на около 10% с доста спорни аргументи - по-високи такси за пренос и по-висок курс на долара. Според председателя на КЕВР Иван Иванов това няма да се отрази на потребителите, защото в цените е оставен буфер, който да ги защити. Практиката сочи, че досега регулаторът, дори да одобри повишение, го прави с далеч по-малък процент от поисканото.

За първите шест месеца на тази година цените на тока в България са били най-ниски спрямо тези в останалите страни - членки на ЕС, сочат още данните на Евростат. Домакинствата са плащали по 0.096 евро за киловатчас, докато в съседна Румъния например цената е била 0.126 евро за киловатчас. Най-солено излиза потреблението на ток в Дания (0.309 евро на киловатчас) и в Германия (0.297 евро за киловатчас), но там и доходите са значително по-високи от тези в България.

За сметка на бита обаче бизнесът у нас е натоварен с по-скъпа електроенергия. У нас средната цена е била 0.1 евро за киловатчас, докато в редица държави като Чехия, Естония, Франция, Хърватска, Унгария и др. тя е била по-ниска. По-евтино е дори в Дания - 0.095 евро за киловатчас.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички