Делчев: Не се очакват промени в цените на горивата


Делчев: Не се очакват промени в цените на горивата
Снимка: БГНЕС

3351

Очакваме цените на горивата да останат стабилни, поне що се отнася до основната компонента на петрола. В краткосрочна перспектива няма да има резки скокове надолу и нагоре. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация в Пловдив, предаде БГНЕС.

Според Делчев заради тези бензиностанции, които рязко са свалили цените на горивата, трябва да се мисли за дъмпинг. "Трябва да се мисли за доставчика на гориво. Имаме сериозни съмнения относно някои бензиностанции, които тръгнаха с ниски цени, както и да се разбере дали преследват чисто търговски цели или странични цели", посочи още той.

Бензиностанциите се проверяват периодично на пет-шест месеца, а внезапните проверки могат да бъдат по всяко време. Каква е процедурата за прием на гориво на бензиностанциите и какви са мерките за контрол на бензиновите колонки показа Стоянка Гарванова управител на обект в бензиностанции Петрол.

На всяка бензиностанция има т.нар. пълнеща точка, където са вливните фунии, обясни Стоянка Гарванова. Тя добави, че на това място всички бензиновози се скачват с вливните фунии и горивото преминава в резервоарите и от там в бензиновите колонки. Гарванова обясни, че бензиновозът идва с придружаващи документи от базата, където е натоварен с нареждане за експедиция, с декларация за съответствие и данъчен акцизен документ, както и маршрутен лист.

При пристигане на бензиновоза се проверяват всички пломби и се преминава към скачване с вливните фунии. Бензиностанциите се зареждат почти всеки ден. Част от мерките за сигурност включват да бъдат заземени и парите през въздуховози. След приключване на доставката, онлайн директно се изпращат данните към НАП през касата, така че това, което е натоварено от базата и това, което е дошло тук при нас, трябва да е едно и също.

Главен експерт от Българския институт по метрология обясни, че проверката на бензиноколонките се прави с хеталонни метални мерници. Максимално допустимата грешка е 0.5% за светлите горива. При 20-литровия мерник допускът е 100 мл. Той обясни, че се правят три измервания с различен дебит. От направената проверка се оказа, че няма нарушение на нормите. Околната температура оказва влияние върху горивото и по тази причина се прави този допустим аванс в количеството на горивото.

Подобни измервания се правят веднъж годишно регулярно и планово. Освен това винаги, когато се наложи ремонт на колонките, се прави подобно измерване. В случай, че при проверката на колонката има по-голямо несъответствие в отмереното гориво, колонката се затваря.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички