Драстично се увеличават случаите на разкрити кражби на ток


Драстично се увеличават случаите на разкрити кражби на ток
Снимка: Getty Images / Guliver

2731

Между 14 и 50% са се увеличили случаите на разкрити кражби на ток за последната една година. Това отчитат и трите най-големи електроразпределителни дружества, които работят в страната.

От началото на юли санкциите за некоректните абонати се увеличиха с 30%, доставчиците обаче продължават да чакат нови по-ясни правила за таксуване на кражбите, обобщава данните БНТ.

Крадците на ток у нас не са непременно бедни хора, които не могат да плащат електроенергията си, показват проверките на доставчиците. "Констатирали сме многократно нарушения и на хора, които са с по-нисък социален статус, но също така сме констатирали нарушения и на хора, които са много по-високо в обществото - на къщи с басейни и доста луксозни имоти", обясни Филип Йорданов, ръководител нетехнически загуби в "ЧЕЗ Разпределение".

Когато даден потребител краде, той вреди както на енергийното дружество, така и на съседите си, защото влошава качеството на подавания към тях ток.

"Кражбите се осъществяват принципно по два начина - или се заобикаля измервателното средство, но този вид кражби много рядко се прилага, защото те са много видими, или се поврежда измервателното средство с идеята то да не отчете цялото количество, но в същото време да отчита някакво малко количество, за да не привлича вниманието на нашите организации", посочва Гочо Чемширов, зам.-председател на СД на "Електроразпределение Юг".

В Южна България дори са разкрили група, която се занимава с умишленото повреждане на електромери. Цените на подобна услуга варират между 200 и 500 лева.

"Дори и след последното увеличение, санкциите на некоректните потребители, които се привързват към мрежата на дружеството е доста по-ниска от цената на нашите коректни потребители. По този начин едните се демотивират, а другите са поощрени да продължат по същия начин да действат и в бъдеще", посочва Филип Йорданов.

"Ако енергията мине през електромера и бъде отчетена, клиентът я плаща по 109 лева. Ако успее да си повреди електромера, я плаща по 75 лева", изчислява Чемширов.

От 1 юли цените за нарушителите са леко завишени и вече са почти изравнени с тези на изрядните платци. От доставчика на ток в Североизточна България отчитат 317 случаи на осъдени нарушители за кражби на ток през 2015 и 2016 г. Едва 8 обаче са с ефективни присъди, останалите са с условни и пробация.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обмислят да затегнат още правилата за санкциониране, като това се очаква да се случи до края на годината. Доставчиците на ток разчитат също на нова дискусия по проблема, който засяга най-вече редовните платци.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички