ГЕРБ и БСП се сблъскаха по темите за "Белене" и КТБ


ГЕРБ и БСП се сблъскаха по темите за "Белене" и КТБ
Снимка: БГНЕС

2249

Предизборната кампания вече официално стартира, а първият по-значим дебат между фаворитите за спечелване на предсрочните парламентарни избори ГЕРБ и БСП засегна важни теми.

Икономика

Доходите зависят от икономическия растеж и производителността. Това заяви бившият икономически министър на кабинета „Орешарски” Драгомир Стойнев от името на БСП.

Подозрително ще се доближим – доходите не се създават от политиците, а от икономиката, включи се и от името на ГЕРБ бившият финансов министър Владислав Горанов пред Нова телевизия. Той заяви, че „при едно добро управление” както го вижда ГЕРБ, средната заплата след 4 години може да достигне 1500 лева, а минималната – 650 лева.

Програмите на БСП и ГЕРБ не са едни и същи, побъра за постави разграничение Стойнев. Той заяви, че средна работна заплата от 1500 лева не зависи от ГЕРБ. Много е странно как като се приемаше последния бюджет и тригодишната рамка, там не се предвиждаше увеличение на заплатата, припомни Драгомир Стойнев.

Владислав Горанов пък посочи, че в програмата на БСП има много неща, които ще изискат увеличение на данъците или набиране на външен ресурс. Според него БСП е на път да се откаже от членството в ЕС и в НАТО. Стойнев не се съгласи, като напомни, че БСП предлага неща като 20% данък върху най-богатите т.е. с доходи над 10 000 лева и 50 лева на дете облекчение в данъците за всяко семейство. За Горанов това ще струва на държавата 300 млн. лева, докато, според него, е по-добре да се борим с бедността чрез образование т.е. да вдигаме заплатите на учителите и да се инвестира в сектора.

При ГЕРБ няма приоритети, говори се за абсолютно всичко – дори, че ще се намали цената на чадърите и шезлонгите по морето. Кога ГЕРБ се сети за образование, след като в тригодишната бюджетна рамка парите за образование се намаляват, попита Стойнев. Искаме дългогодишна пътна карта на бизнеса, за да може образованието да се ориентира от какво има нужда държавата. Трябва да има и по един учебник на предмет, изброи бившият икономически министър от кабинета „Орешарски”. Горанов се защити, че при предишното управление заплатите на учителите растели, а можело и да е повече, ако не трябвало да се плаща за АЕЦ „Белене”. Стойнев пък подчерта, че на България ѝ трябва нова ядрена мощност, защото тази зима показала как е нужна повече енергия.

Престъпност и ... КТБ

Няма еднозначен отговор – хем харчим много за полиция, хем полицаите не стигат. Затова сме извели като приоритет назначаването на нови служители в полицията и жандармерията, каза Горанов. По темата полицейските синдикати посочват, че наемът на нови служители всъщност е по-евтин, отколкото да се плаща за извънреден труд заради недостигащи служители.

За нас е важно да има нова полицейска карта – на всеки три села да има пост, жандармерия и патрулни коли, посочи виждането на БСП Стойнев. Искаме да отпадне и темата "маловажност" по Наказателния кодекс – т.е. дори за малки кражби да има наказание, добави той.

Според бившия финансов министър МВР не е материално обезпечение и това лесно може да се поправи, но това е процес, а през 2014 година ГЕРБ заварили разруха заради "банковата система". Вие знаете, често се ходили до "Гарибалди" (бел. ред. - там беше главният офис на КТБ), иронизира Горанов Стойнев, който го засече, че всички знаят кой е надул балона КТБ. Кой позволи полиция да нахлуе в КТБ, да се изтеглят парите на държавните дружества, когато беше ясно, че КТБ търпи ликвиден натиск, попита Горанов. Това не е така – когато встъпих в длъжност, защото всичко на държавните дружества бяха там. Добре че имаше разпореждане на служебното правителство на Марин Райков, че трябва да има максимум до 25% в една банка от парите на едно държавно дружество и спасихме 75% от средствата, обясни Стойнев. Нека се извади стенгорамата при президента за евентуалната банкова ваканция, поиска Стойнев, който подмина темата защо БСП открито не призове Румен Радев да я разсекрети. А Горанов не пропусна да каже, че явно Румен Радев "нещо не се подчинява" на "Позитано" 20.

За Горанов борбата срещу корупцията минава през единен антикорупционен орган и промяна на Наказателния кодекс – с повече и по-тежки наказания за корупция. Стойнев обясни, че БСП предлага да има жалба срещу бавене на дела.

Външна политика

Основното противоречие е отношението към Русия. Нормално ли беше да се забие руското знаме в Крим, попита Горанов. А как се прекрои Косово, отвърна му Стойнев.

Според Драгомир Стойнев санкциите на ЕС срещу Русия са непродуктивни и не следва България да прави всичко, което нареди Брюксел. Горанов пък беше категоричен, че ние сме избрали европейския си път и не бива да се отклонява от него.

По темата с бежанците Стойнев се закани да се отмени постановление номер 208, с което се дават средства на общини, които изявят желание да интегрират бежанци. За Горанов пък темата вече не е гореща, защото президентските избори са минали. По Виенската конвенция трябва да окажем помощ на получили хуманитарен статут, каза бившият финансов министър.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички