Гинка Върбакова намекна, че ако не се справя с ЧЕЗ, държавата ще "поеме топката"


Гинка Върбакова намекна, че ако не се справя с ЧЕЗ, държавата ще "поеме топката"
Снимка: Инерком България

4204

Покупката на българските активи на ЧЕЗ ще стане отчасти със заем от международна банкова институция. Като залог ще бъдат предоставени всички акции на кандидат-купувача „Инерком България“. Това обясни пред bTV може би най-популярната жена в България през последните няколко дни – Гинка Върбакова, собственик на „Инерком България“, както и на още няколко компании с подобни имена.

Върбакова не уточни откъде ще дойдат останалите пари за сделката, извън банковия кредит. Тя не каза и на каква стойност е сделката, защото било конфиденциално. Припомняме, че по неофициална информация сделката е за 315-320 млн. евро.

Изненадващо или не Върбакова каза и, че ако "Инерком България" не се справя с управлението на ЧЕЗ, то държавата щяла да регулира процеса.

Поглед "отвътре"

Не виждам нещо некоректно в обясненията на г-жа Гинка Върбакова относно сделката за ЧЕЗ. Това заяви Петр Баран, главен оперативен директор на "ЧЕЗ България" в периода 2011 – 2015 година.

Баран беше категоричен, че няма как ЧЕЗ да не е искала необходимите документи, за да бъде изяснено всичко и всичко да е прозрачно. ЧЕЗ не е виновен, че има такъв купувач – много сложно е къде са големите инвеститори. Не се учудвам, че големите играчи нямат апетит да инвестират в България, добави бившият оперативен директор на "ЧЕЗ България". Той напомни 2013 година и падането на първото правителство на Бойко Борисов "заради т.нар. надписани сметки" и разясни, че компанията е имала много пререкания с българската изпълнителна власт. И отрече, че някога към ЧЕЗ е имало натиск да намали сметките за ток, но се оплака, че компанията имала "винаги разправии" с КЕВР относно заложените годишни разходи.

Същевременно Баран обяви, че ЧЕЗ не била държавна компания, макар Чехия да има дял от 70% в нея – чешкият финансов министър бил само принципал, но ръководството на ЧЕЗ само вземало решения. Ако има купувач, ако има продавач, ако има разбирателство, защо да няма сделка, попита Баран. Според него цената на тока няма нищо общо, тъй като тя се определя от КЕВР. И прогнозира, че "няма институция в България, която може да спре" сделката и ако "политиците не се намесват много в тази история".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички