И Мартин Димитров подозира картел на пазара за горива


И Мартин Димитров подозира картел на пазара за горива
Снимка: БГНЕС

2986

През миналата година цените на горивата бяха много над европейските, имам съмнение за картел на пазара. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров по повод проверките на Комисията за защита на конкуренцията.

"Има изравняване спрямо средно европейските страни. Цялата 2015 г. цените в България бяха много над средноевропейските. Не случайно по наша инициатива ще има изцяло нова КЗК. Тази комисия в сегашния състав започна процедурата, но реално тя ще бъде довършена от следващата комисия. Истинското разследване ще бъде правено от следващия състав на комисията. Очаквам до няколко седмици тя да бъде избрана", заяви Димитров в парламента.

"Имахме дело по този повод пред Софийския административен съд. Искаме да разберем кой притежава данъчните складове като капацитети в България. За да разберем, ако има такава концентрация, тя в кои лица се случва. Надявам се да сме били убедителни вчера пред съда и да получим тези данни. Да знаем доколко нашите подозрения за монополизация на нашите складове са верни. Имайки данни от това дело, надявайки се на едно положително развитие, след това ще можем да предложим конкретни мерки в парламента за облекчаване достъпа и засилване на конкуренцията", заяви той.

"Аз имам съмнения за картел, които многократно съм обяснявал и коментирал. Новото КЗК трябва да бъде решително и да постигне резултати", каза депутатът. Той даде за пример Румъния, където беше разкрит картел и бяха наложени многомилионни санкции. "Това е добрата европейска практика", посочи Димитров. 

"Това, което прави в момента Комисията за защита на конкуренцията, е много, много закъсняло", заяви още пред журналисти в парламента депутатът от Реформаторския блок.

"В крайна сметка целта трябва да бъде цените в България да бъдат сравними спрямо средноевропейските без данъците. В момента цените в България са над средноевропейските - третите, четвъртите петите най-скъпи в целия Европейски съюз за миналата година. Това е причината ние да твърдим, че е изкривена конкуренцията", коментира още Димитров.

Вчера от Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че започва разследване за картел срещу седем вериги бензиностанции и процедура срещу "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с монополно положение. От регулатора посочиха, че са събрали убедителни доказателства, че големите вериги се договарят помежду си на какви цени да продават горивата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички