Интерконекторът България - Сърбия ще заработи до 2020 г.


Интерконекторът България - Сърбия ще заработи до 2020 г.
Снимка: Министерство на енергетиката

2604

България има осигурено финансиране от 45 млн. евро по изграждането на интерконектора със Сърбия, той ще влезе в експлоатация до 2020 г. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова при подписването на меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия със сръбския си колега Александър Антич.

„Бих искала да благодаря на моя колега за конструктивния диалог между нашите две страни затова днес този меморандум, който е изключително важен, да бъде факт“, заяви Петкова.

По думите ѝ това показва волята на двете страни за реализирането на този проект. Тя уточни, че интерконекторите България-Сърбия и България-Гърция са ключовите проекти.

„Те са важни за целия регион на Югоизточна Европа. До края на 2020 г. интерконекторът ще бъде въведен в експлоатация. За радост имаме осигурено финансиране от 45 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност“. Това, което остава да бъде стартирано е втората фаза по строителството на проекта. Параметрите, които сме очертали, са края на 2020 г.“, каза още Теменужка Петкова.

Подписването на Меморандума за разбирателство е продължение на сключеното на 14 декември 2012 г. споразумение между двете държави за строителството на газовата връзка. Изпълнението на първата фаза по проекта на българския участък приключи на 31 декември 2015 г. с финансиране от ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 година“. За втората му фаза е предвидено финансиране по процедура за директно предоставяне на средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година".

Петкова заяви, че се работи и по проекта за интерконектор с Турция, който е от общ интерес в рамките на ЕС.

„Към настоящия момент е изготвено предпроектното проучване за проекта и е предоставен на нашите партньори. Ето защо ясно осъзнаваме колко важен е този процес и работим изключително целенасочено в тази посока“, заяви министърът в оставка.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички