Няма да има режим на тока, успокоява Петкова


Няма да има режим на тока, успокоява Петкова
Снимка: БГНЕС

3093

Режим на тока няма и няма да има. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време брифинг за състоянието на енергийната система на страната, предаде „Фокус“.

По думите на министър Петкова подобни твърдения са спекулация и „политическа немощ“ от страна на БСП.

„Съвсем отговорно искам да заявя, че подобни манипулации са изключително опасни и рисковани. Недопустимо е. Режим на тока няма и няма да има, искам дебело да го подчертая. Разбирам, че се намираме в предизборна кампания, но това не бива да бъде за сметка на спокойствие на българските граждани“, коментира тя, като увери, че са предприети всички мерки от страна на правителството и дружествата в енергетиката, за да се гарантира, че няма да се стигне до режим на тока.

По думите на Петкова електроенергийната система на страната е стабилна.

„Искам българските граждани да са спокойни за това. Температурите бяха много ниски и това безспорно се отразява и върху енергийната система на всяка една страна, няма как да подмине и България“, посочи енергийният министър.

От 10 до 12 януари е отчетен рекорд в потреблението на електроенергия в България, какъвто не е имало от 20 години, а именно - 7 700 МВтч. Рекорд през тези три дни има и в потреблението на природен газ.

„ЕСО отчита непрекъснато състоянието на електроенергийната система и ние сме в непрекъсната комуникация. Към момента товарът пада до нормалния – 6 231 МВт. Производството на електроенергия е нормално. АЕЦ „Козлодуй“ работи на пълна мощност, както и електроразпределителните дружества. Няма населени места без електроподаване“, обобщи енергийният министър.

„Призовавам всички български граждани, когато имат известни въпроси по отношение на електроенергийната система, да отварят сайта на ЕСО. В него във всеки един момент може да се види какъв е товарът в системата и какво е производството на електрическа енергия, както и прогнозите за това за следващата една седмица, така че да пресечем на време всякакви опити за спекулации и да се нагнетява напрежение срещу българското общество, че ще има режим на тока и че някой не може да се справи със ситуацията“, посочи енергийният министър.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички