Иван Иванов от КЕВР: С или без Русия, газов хъб в България ще има


Иван Иванов от КЕВР: С или без Русия, газов хъб в България ще има
Снимка: БГНЕС

2718

С Русия или без Русия, газов хъб в България ще има. За разлика от ситуацията преди десетилетие буквално в следващите години ще има диференцирани доставчици на природен газ от различни места - Азербайджан, Туркменистан при осъществяването на Транскаспийския газопровод, газ от Иран, Северен Ирак, от Израел през Турция, откъдето е планирано да минава газопровод и газ от терминала в Александруполис. Не трябва да бъде подценявано южното направление. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БГНЕС.

Руски газ, според него, е добре дошъл в газовия хъб при условия Русия да знае, че трябва да бъдат спазвани изискванията на ЕС, както и Гърция трябва да изисква това.

„Булгартрансгаз” има ангажимент по изграждането на междусистемните връзки с Гърция - Комотини - Стара Загора, с Румъния – Русе - Гюргево, със Сърбия - от София до Ниш - връзката, за която Европейската комисия настоява да бъде изградена ускорено, както и с Турция, да се направят предварителни проучвания за трасе.

Относно това, че за тези връзки има осигурено финансиране, Иванов заяви, че има съфинансиране от Европейската комисия, което не е на 100% по нито един от тези проекти. Частта извън финансирането на ЕС трябва да се осигури от „Булгартрансгаз”. Парите ще отидат не само за реверсивните връзки, но и за газовите станции, защото трябва да осигурят по-голямо налягане, мощност, за да обслужат по-големи количества природен газ.

 

Според Иванов България и Гърция не са конкурентни за изграждането на газов хъб, защото у нас е много по-развита газопреносната мрежа.

"Цените на природния газ преди отоплителния сезон ще бъдат разгледани. Това ще стане, след като постъпи официалното заявление за цени на природния газ за четвърто тримесечие от „Булгаргаз”, срокът за него е до 10 септември. В предварителната прогноза от 10 август е съобщено за повишение с 3.4%", каза шефът на КЕВР.

Дори и да получи искане за повишаване на цената на природния газ, КЕВР не е длъжна да го одобри, защото това трябва да се направи, ако има значително изменение на основните ценообразуващи елементи, обясни Иванов. Относно това дали се очаква вдигане на цените на газа през зимния сезон, той заяви, че според него не би трябвало да има такова увеличение, защото цената на барел суров петрол не надвишава 50 долара, т.е. няма сериозно основание за повишение на цените.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички