КЕВР решава за цената на тока от ВЕИ на 5 ноември


КЕВР решава за цената на тока от ВЕИ на 5 ноември
Снимка: БГНЕС

2813

На 5 ноември ще вземем окончателно решение за определяне на цените на електроенергия от ВЕИ. Това каза председателят на Комисията за енергино и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на обществено заседание за определяне на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници с комбиниран цикъл и индиректно използване на биомаса.

Докладът на работната група е разгледан на закрито заседание на 14 октомври, след което е предоставен за запознаване на членовете на Комисията, предаде "Фокус".

Иванов коментира и проектодоклада за цените на електроенергията от 1 ноември. По думите му той ще бъде готов до ден-два.

"Планираме на 30 октомври да проведем закрито заседание. В момента изчисленията продължават да се извършват. Проектодокладът за цените трябва да бъде готов до ден, два. Ще видим какъв ще бъде доклада, въз основа, на който ще излезем с решение. Очакваме да получим от НЕК доклад за приходи и разходи за септември, който ще даде отговор дали ще има промяна в цените", обясни Иванов.

По отношение на промяната в правилата за търгуване на ел.енергия във връзка със стартирането на Българската електроенергийна борса, Иванов обясни, че КЕВР работи изключително интензивно, тъй като са били получени десетки предложения от различните енергийни дружества. "Постарахме се да намерим най-добрите решения за защита на обществения интерес. По време на общественото изслушване утре ще чуем всички заявители на предложения, след което ще се произнесем по начин, по който да започне да работи в началото на декември Българската електроенергийна борса, така както всички искаме", каза Иванов.

Той заяви още, че за момента в началото на отоплителния сезон няма проблеми с топлофикациите. "Те приеха реалността, че цените на топлинната енергия, която те начисляват на потребителите са намалени между 10 и 20 %", допълни председателят на КЕВР.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички