КЗК глоби "Енерго-Про Продажби" с над 14 млн.лв


КЗК глоби "Енерго-Про Продажби" с над 14 млн.лв
Снимка: БГНЕС

4489

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 14 422 770 лв. на "Енерго-Про Продажби" АД за злоупотреба с господстващо положение. Сумата представлява 0,5% от приходите на дружеството от обществено снабдяване с електрическа енергия, съобщиха от институцията.

Според КЗК дружеството е засегнало интересите на потребител чрез необоснован отказ за доставка на електрическа енергия.

Антимонополният орган смята, че доставчикът третира неравноправно компанията „Готар Инвестмънт“ ООД спрямо останалите потребители на електрическа енергия в индустриална зона на Нови Пазар.

Проблемите на фирмата започват още през 2008 г., когато „Готар“ закупува от „Юръпиън глас" ЕООД цех за производство на стъкларски изделия и подава заявление за доставка и смяна на партидата до „Е.ОН България Продажби“. Това не става, тъй като ЕРП-то настоява „Готар“ да плати задължения на един от старите собственици на имота.

Междувременно собствеността на Е.ОН в България преминава в ръцете на нов собственик в лицето на групата „Енерго-Про“, но компанията продължава да не е електроснабдена, за разлика от други цехове в рамките на един завод.

Според КЗК от производителя е поискано ненужно присъединяване. На практика имотът на „Готар“ е неизползваем шест поредни години. Дружеството не може да започне производствена дейност, нито да отдаде цеха под наем.

В хода на производството „Енерго-Про Продажби“ изпраща становище на КЗК. Там се казва, че твърдението за необоснован отказ за доставка на електрическа енергия е неоснователно. Според компанията старото съоръжение, захранвало стъкларския цех, е било негодно за експлоатация. Дружеството допълва, че не е единственият възможен доставчик на тази лицензионна територия.

В крайна сметка, КЗК налага санкцията и постановява в срок от един месец "Енерго-Про Продажби" да открие самостоятелна партида и да предприеме незабавно всички необходими действия за ефективното снабдяване на компанията с електроенергия.

Решението може да бъде обжалвано относно неговата законосъобразност пред Върховния административен съд.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички