Необосновано високо е искането за поскъпване на газа, смята шефът на КЕВР


Необосновано високо е искането за поскъпване на газа, смята шефът на КЕВР
Снимка: БГНЕС

2501

Председателят на КЕВР Иван Иванов смята за необосновано високо искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ от 1-ви април с повече от 32%.

"Това, което те са направили като предварителна прогноза, наистина силно ме притеснява и тревожи. Моят апел към "Булгаргаз" е да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване на своите разходи и структуриране по начин, че в официалното си предложение този процент да бъде по-малък", заяви Иванов, цитиран от БНР.

"Нека не забравят, че от цената на природния газ зависят други изключително важни комунални услуги, каквито са топлинната и цената на топлинната енергия, на високоефективната електрическа енергия и накрая - електроенергията за битови нужди. Но заедно с това природният газ се явява и енергоносител, който се използва в немалка чост от производствата на различни стоки", допълни той.

От Комисията за енергийно и водно регулиране съобщиха още, че обмислят уеднаквяване на общите условия в договорите на топлофикациите с потребителите след авариите в София и Габрово. Потърпевшите клиенти трябва да търсят обезщетения от дружествата, обясни председателят на комисията Иван Иванов.

Той добави, че няма да има и корекции в сметките за ток в последните три месеца, след като Върховният административен съд отхвърли наредбата за ценообразуването на електроенергията: 

"Цените са определени правилно. Правният вакуум касае друг вид отношение при търговията с електрическа енергия и именно, за да се запълни този правен вакуум, максимално бързо Комисията прие нова наредба. Гражданите могат да бъдат напълно спокойни, че всичко това, което е определено още на първи юли миналата година като цени на електрическата енергия, са валидни към момента. Няма никакви проблеми."

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички