Петкова очаква да подпишем за интерконектора с Гърция до месец


Петкова очаква да подпишем за интерконектора с Гърция до месец
Снимка: БГНЕС

2661

Работим много активно и се надявам до 1 месец да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора с Гърция. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

Петкова обясни, че вчера е провела работна среща в Атина с гръцкия си колега министър Скурлетис, която, според нея, е протекла изключително добре. „Имахме възможност в много конструктивен диалог да обсъдим това, което ни предстои. И двете страни подчертаха много ясно, че изграждането на интерконекторната връзка Гърция-България е приоритет за нас. Това е проект от общ интерес”, каза Петкова, цитирана от БГНЕС.

Запитана дали България ще има капацитет да транзитира повече газ при увеличение на капацитета на интерконектора с Гърция, тя отвърна, че се работи и в тази посока и много би желала това да се случи. „По отношение на гръцкия интерконектор България е ангажирана. Има подписан договор и ангажирано количество от 1 млрд. кубични метра газ. Капацитетът на интерконектора е от 3 до 5 млрд. кубични метра, но обсъждаме всяка възможност която ще ни даде шанс да трансферираме по-големи количества газ”, поясни Теменужка Петкова. За момента България транзитира около 18 милиарда куб.м. руски природен газ за Турция, Гърция и Македония.

Относно това дали ще се вземе допълнително финансиране от плана „Юнкер“, ако се увеличи капацитетът на интерконектора, тя отвърна, че не може да каже, тъй като в момента се водят много ранни разговори в тази посока.

БЕХ

Дванаседет от най-големите банки в света са изявили желание да кредитират Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разплащане на дълговете в енергетиката, стана ясно още от думите на министъра.

В момента тече двуетапна процедурата. Първият етап бил свързан с това да се направи преглед на административните условия, на които тези банки трябва да отговарят. "Явиха се 12 от най-големите банки в света. Не мога да кажа конкретни имена, защото върви вторият етап на процедурата, която е свързана точно с подаване на обвързващи оферти. До 27 октомври очаквам да приключи процедурата. Към настоящият момент няма още подадени обвързващи оферти”, посочи енергийният министър.

Отоплителен сезон

Енергийната система е подсигурена, каза още Петкова във връзка с това дали е застрашен отоплителният сезон. "Имахме 2 заседания, създадох и веднага работна група, която да се занимае с темата, която колегите от мините повдигнаха. Направили сме пълен анализ на енергийната система и баланс, и риск за енергийната система няма. Всички мерки са предприети”, увери Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички