Петкова: Ще променим законите за енергетиката и за ВЕИ-тата


Петкова: Ще променим законите за енергетиката и за ВЕИ-тата
Снимка: БГНЕС

1738

Успяхме да се обединим около няколко основни теми, които ще станат факт и ще позволят енергийната система да излезе от тежката ситуация, в която се намира в момента. Първите мерки са свързани с промяна на Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите източници. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг след среща в Министерски съвет във връзка с проблемите в енергетиката, предаде "Фокус".

„На първо място ще определим по какви цени общественият доставчик ще изкупува енергия от ВЕИ-та. НЕК в качеството си на единствен купувач е длъжен да изкупува цялата енергия от възобновяеми източници. Цялото количество, което се произвежда над часовете, ще се изкупува по цена за излишък на балансиращия пазар между 4 и 6 лв.", заяви Петкова.

„Друга промяна, която ще направим, е възможността общественият доставчик да изкупува по-малък обем часове електроенергия, което ще стане чрез приспадане на необходимото количество за техни собствени нужди и на намаляване коефициента на полезно действие", обясни Петкова.

Тя посочи, че от тук нататък КЕВР ще може да се възползва от резултатите, които има Агенцията за държавна финансова инспекция.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички