Петкова: Запазването на капацитета на „Козлодуй“ гарантира устойчивостта на енергийната система


Петкова: Запазването на капацитета на „Козлодуй“ гарантира устойчивостта на енергийната система
Снимка: БГНЕС

5205

Запазването на капацитета на АЕЦ „Козлодуй“ ще гарантира устойчивостта на българската енергийна система. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция след официалната среща по повод успешното приключване на проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” с представители на руската държавна корпорация „Росатом”, чиито дъщерни дружества са основни изпълнители на модернизацията, предаде „Фокус”.

В рамките на събитието, посветено на приключване на дейностите по договора между АЕЦ „Козлодуй“ и Консорциума, съставен от АО „Русатом Сервиз“, АО „Концерн Росенертоатом“ и Еlectricite de France (EDF) за удължаване на срока на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ Консорциумът от трите компании предаде заключителните отчетни документи по проекта. Предавателният протокол бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералния директор на „Русатом Сервиз“ Евгений Салков.

„Сътрудничеството между българската и руската страна в ядрената енергетика е на изключително високо ниво. Това сътрудничество датира много отдавна и единствената атомна електроцентрала, която притежаваме е плод на него. Това, което днес се случи, е доказателство за тези нашите прекрасни отношения в тази област“, коментира министър Петкова. По думите ѝ изпълнението на дейностите по удължаване на срока на експлоатацията на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е благодарение на отличното сътрудничество с партньорите от Консорциума и изпълнява един от основните приоритети на българското правителство. „Оттук нататък ние сме готови да обсъждаме всеки един проект, който ще бъде икономически обоснован и изгоден за двете страни. Имаме възможности да водим диалог за бъдещи проекти“, посочи министър Петкова.

Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на „Росатом“, заяви, че подкрепя думите на българския енергиен министър. „Ние действително работим за удължаване на ресурса и на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ и планираме да го довършим през 2018 година. Освен това „Росатам“ осъществява доставката на ядрено горива на 100% за ядрената централа. Тези доставки се осъществяват на базата на търг, който спечелихме през 2002 година. Така че Русия винаги е била за България надежден партньор в областта на атомната енергетика. Върху това не влияят политическите аспекти“, коментира Кирил Комаров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички