Поскъпването на тока може да се отложи с месец


Поскъпването на тока може да се отложи с месец
Снимка: БГНЕС

1757

Парламентарната комисия по енергетика одобри промяна в Закона за енергетиката, с която се дава възможност на енергийния регулатор да отложи от 1-ви юли с един месец влизането в сила на новите цени на тока. Отлагането беше поискано от премиера Бойко Борисов заради недоволството сред бизнеса по повод увеличената добавка "задължение към обществото". Решението беше взето с 12 гласа "за" и четирима "въздържал се" от БСП и "Атака". Очаква се утре депутатите в пленарната зала да подкрепят едномесечната отсрочка, съобщава БНР.

Една от целите на едномесечната отсрочка е да бъде приета наредбата, която трябва да облекчи част от бизнеса заради очакваното поскъпване на тока. Това обясни Валентин Николов от ГЕРБ. Той уточни, че се планира обхватът на наредбата да бъде разширен, за да може по-голяма част от производителите да се възползват от 85-процентната отстъпка в "зелената добавка". Друга цел е да се изчака проверката на Държавната финансова инспекция в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Третата точка е във връзка със свиването на административните разходи, които се извършват в държавните дружества. Това са част от приоритетите и възможностите, които могат да направят от Министерски съвет. Другите отношения, които са в цената, това е изцяло приоритет на КЕВР. Тези три точки трябва да влязат в сила.

Увеличението на цената на тока за бита ще остане в рамките на предварително обявеното в размер на средно 2%, увери Николов. Отсрочката от един месец е доказателство, че управляващите не са си свършили работата, заяви Таско Ерменков от "БСП лява България".

"Наредбата е в рамките на изпълнителната власт, която трябваше отдавна да е приела и уведомила Европейския съюз. Второто нещо, това са оптимизиране на държавните предприятия. Една година изпълнителната власт нищо не е направила. Има един кризисен пиар, при което всички се чувстват леко омърсени, но премиерът е в бяло, защото той бил предложил това, моля ви се", коментира Таско Ерменков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички