Тази година е последният ни шанс за съществени енергийни реформи, заяви Иванов


Тази година е последният ни шанс за съществени енергийни реформи, заяви Иванов
Снимка: БГНЕС

1352

2015 г. е последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово и да обслужва населението и бизнеса с прогнозируеми цени и количества. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в Народното събрание днес.

Той каза, че оптимист, че ще успеем да въведем либерализиран енергиен пазар, какъвто ангажимент сме поели към Брюксел. Иван Иванов подчерта, че енергетиката се намира в тежко състояние и са предприети реформи в няколко насоки. Сред тях са ограничаване на изкупуването на ток от заводските електроцентрали.

Иванов подчерта, че ще има универсална добавка задължение към обществото, която доскоро е била неравномерно разпределена. Потърпевши бяха българският среден и малък бизнес, които плащаха добавка на свободния пазар над 50 лева.

"Създаваме единна добавка задължения към обществото от 40 лева на мегаватчас. Европейските директиви дават възможност енергоемките предприятия в българската индустрия да се възползват от намаляване на тази добавка", добави председателят на КЕВР. Самата добавка се формира от три сектора на българската енергетика – ВЕИ, двете приватизирани централи и когенерацията в българските топлофикационни и заводски централи. Европейската директива позволява редуциране на добавката във ВЕИ.

"Ще се съобразим с европейската наредба и ще създадем справедлив модел за българското общество и индустрия. Тези мерки ще доведат до това НЕК да излезе на печалба в края на регулаторния период", заяви още Иванов.

"Забелязвам, че някои политически сили се мъчат да окажат натиск и да го пренесат в политически боричкания по повод предстоящите местни избори. КЕВР няма да допусне това", подчерта Иванов.

Какво още каза председателят на КЕВР в Народното събрание прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички