Приключи модернизацията на един от ядрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"


Приключи модернизацията на един от ядрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

2395

"Русатом сървис", която е част от руската държавна ядрена агенция "Росатом", е завършила ъпгрейда, който е необходим, за да се удължи животът на един от реакторите в българската АЕЦ "Козлодуй". Това заявиха във вторник от компанията, цитирани от Reuters.

България започна модернизация за 360 млн. евро на двата съветски ядрени реактора на АЕЦ "Козлодуй", за да гарантира, че те могат да работят безопасно още 30 години. Удължаването на живота на тези реактори е част от усилията на властите в страната да се избегне непопулярното увеличение на цените на електроенергията.

АЕЦ "Козлодуй" разполага с два 1000-мегаватови реактора, които произвеждат около 30% от от общата електроенергия и представляват едни от най-евтините източници на енергия в страната.

Преди време властите в София наеха консорциум, воден от компаниите на "Росатом" - "Росенергоатом" и "Русатом сървис“ и с участието на френската енергийна компания EDF, за извършване на подобрения на двата ядрени реактора.

Според "Русатом сървис" вече е приключила техническата работа по Блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" и компанията в скоро време ще предоставя документация, която да даде възможност на енергийния регулатор да удължи лиценза за експлоатация на този ядрен реактор.

В същото време "Русатом сървис", която участва в обновяването на другия реактор - Блок 6, отбеляза, че работата ще продължи по време на редовния годишния период за поддръжка.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички