"Росатом": Доволни сме от решението на съда за "Белене"


"Росатом": Доволни сме от решението на съда за "Белене"
Снимка:

2252

Удовлетворени сме от решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, , според което щетите на „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, в резултат на решението на българската компания НЕК за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“, са признати в размер на 620 милиона евро. Това гласи официална позиция на "Росатом".

"По този начин Международният арбитраж потвърди добросъвестността на действията на руската компания по изпълнение на договора и отсъди, че вината за прекратяването на споразуменията лежи върху българската компания НЕК.

Съдът удовлетвори основните искания на „Атомстройекспорт” за заплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, а също за компенсации на лихвите и съдебните разходи, включително заплащане за услугите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP.

Както и преди, „Росатом“ оценява проекта за АЕЦ „Белене“ като отличен и съжалява за неговото прекратяване, тъй като в случай на спазване на договора към настоящия момент централата щеше да бъде построена.

От момента на победата в търга през 2006 г. и в продължение на няколко години „Росатом“ направи всичко възможно за запазване на проекта и за безусловното изпълнение на всички свои задължения.

При преговорите за АЕЦ „Белене“ „Росатом“ много пъти намираше решения, за да удовлетвори желанията на клиента. Но за наше дълбоко съжаление след като българската страна многократно отклоняваше изпълнението на своята част от задълженията по проекта, бяхме принудени да се обърнем към Арбитража за справедливо решение", пише още в позицията.

Днес Арбитражният съд реши, че НЕК трябва да плати компенсация на "Атомстройекспорт" за спирането на проекта АЕЦ "Белене". По думите на премиера Бойко Борисов сумата, която България трябва да плати, е 550 млн. евро.

"Националната електрическа компания ще трябва да плати 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност", обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

 

Премиерът допълни, че е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден на трета страна.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички