Съдът на ЕС осъди България за неспазване на екозаконодателството


Съдът на ЕС осъди България за неспазване на екозаконодателството
Снимка: Getty Images / Guliver

2271

България бе осъдена от Съда на Европейския съюз за неспазване на екологичното законодателство при изграждане на вятърни паркове и други проекти в защитената зона "Калиакра", пише Actualno.com.

Районът на Калиакра е част от зимните местообитания на световно застрашената червеногуша гъска, като през него преминава и миграционният път на хиляди други птици като белия щъркел и розовия пеликан, обясняват от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Решението е взето в четвъртък и засега не се предвиждат финансови санкции за страната ни. Очаква се обаче Европейската комисия (ЕК), която заведе делото срещу България, да следи обстойно какви мерки се предприемат за осигуряване на защитата на биоразнообразието в региона и ако не е удовлетворена от тях, може да заведе ново дело, което вече ще предвижда глоби, съобщава Mediapool.

През октомври 2013 г. ЕК предяви пред Съда на ЕС иск срещу България за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение. Районът е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове, а там е издадено разрешение за изграждане на хиляди вятърни турбини и около 500 други проекти, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда. Въпреки че България се ангажира да увеличи защитата на редките биологични видове и местообитания в региона, изглежда се случва точно обратното, констатираха тогава от ЕК.

До съдебното дело се стигна след като през юни 2008 г. от Българското дружество за защита на птиците подават жалба, че въпросната зона е с недостатъчен географски обхват и обитаващите я защитени птици ще бъдат повлияни негативно от редица бизнес проекти там. Следва тежка процедура по предупреждения, обяснения и поети ангажименти от страна на България, които обаче все не удовлетворяват Брюксел и наказателната процедура стигна финалната си права.

Според взетото сега съдебно решение България е нарушила правото на ЕС, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в създадената през 2007 г. специална защитена зона "Калиакра". Установено е, че тази зона обхваща само две трети от орнитологично важната местност "Калиакра".

Още по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички