Защо газът поскъпна - според председателя на КЕВР заради "Газпром"


Защо газът поскъпна - според председателя на КЕВР заради "Газпром"
Снимка: БГНЕС

3000

Решенията за цените на газа и топлоенергията бърка в джоба на този, който потребява, но това са обосновани решения. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му е спекулация, че увеличените цени са взети веднага след изборите. Взема се решение преди всяко тримесечие, припомни Иванов. Беше предопределено, че цената на газа ще се вдигне заради договора с „Газпром”. Още през есента на миналата година Русия и ОПЕК се споразумяха за намаляване на количествата на газьола на международните пазари и бизнесът всъщност беше предупреден преди няколко месеца, обясни председателят на КЕВР.

Цената с поскъпването сега е по-ниска, отколкото година по-рано и два пъти по-малка от две години по-рано, настоя Иван Иванов пред bTV. Той припомни, че през първото тримесечие цената на газа не се е вдигнала заради резерви при приходите на „Булгаргаз” и в най .

Средно с около 22-24% ще поскъпне топлата вода и парното, каза още Иванов. В Плевен увеличението ще е 37,4%, но само 64 лева на мегаватчас, докато в София ще е 79 лева за мегаватчас. Причината за увеличението в Плевен е, че е била направена груба грешка при сметката от самата Топлофикация там при предишното определение на цените.

Относно тока, който също ще поскъпне, Иван Иванов заяви, че поскъпването ще е до 1% т.е. под 1 лев. Той добави, че не би трябвало стоките да поскъпнат, след като за две години цената на газа е намаляла с 60% и никой не е усетил поевтиняване на стоките. Фирмите работеха с повече печелба, добави Иванов. Той е категоричен, че „някои хора” нарочно търсят стрес при потребителите при всяко движение на цените.

По отношение на цената на водата Иван Иванов каза, че поскъпването в различните региони ще зависи от „качествените показатели” на водата и от инвестициите за намаляване на загубите по мрежата – заради новия план за развитие на сектора. В София повишението ще е 2,12-2,16 лева повече.

За или против?

Единственият орган, който може да се произнася за цените на газа, на топлоенергията и тока, е КЕВР. Аз лично обаче съм изненадан относно информацията за 38% поскъпване на топлоенергията (бел. ред. – такива са информациите за Плевен), заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той коментира пред Нова телевизия, че едва 20% от топлофикационните дружества всъщност са газифицирани т.е. ползват синьо гориво за производство на топлинна енергия. Тасев добави и, че големият ни проблем спрямо Европа е, че ние сме енергийно бедни преди да си платим сметките, а в Европа стават енергийно бедни след като си платят сметките.

Според Тасев КЕВР е изправена до стената и няма никаква възможност за маневри. Причината – дефицитът е при производителя. Сметката винаги трябва да я плати, въпросът е кой – обикновено е потребителят, уточни Тасев.

Да не се повишава повече цената на парното, стига безумия на КЕВР. Това обявиха подготвящите се за протест пред КЕВР днес (4 април). Протестът започва в 13:30 т.е. половин час преди откритото заседание на КЕВР относно цената на топлата вода и парното.

Протестиращите не пожелаха да влязат в подробности относно протеста си за цената на водата, но уточниха, че КЕВР още не желае да обясни къде се продава топлата вода – дали в абонатната станция или директно при входа на домакинствата. Те обявиха, че са питали председателя на КЕВР Иван Иванов дали е имало обществено обсъждане за повишение на цените, но той им казал, че такова няма.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички