Кристалина Георгиева иска ББР да се включи в Плана Юнкер


Кристалина Георгиева иска ББР да се включи в Плана Юнкер
Снимка:

3007

Планът Юнкер ("План за инвестиции за Европа") все още е в процес на окончателна доработка на законодателството, а с този план се очаква 315 млрд. евро в следващите три години да се влеят в икономиката на ЕС. Това заяви по време на посещението си в Добрич и областта заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева, предаде Агенция "Фокус".

 

„Искаме да дадем комфорт на инвеститорите да могат парите да потекат към реалната икономика”, заяви Кристалина Георгиева. Тя е разговаряла с българското правителство, с премиера, с министъра на финансите Владислав Горанов и е станало ясно, че в момента се обсъжда вариант дали Българската банка за развитие да се включи в „Плана Юнкер”. Според зам.-председателя на ЕК е добре това да се направи. Вече има страни членки на общността, заявили желание да съфинансират с „Плана Юнкер” и това съфинансиране е предимство при разпределението на проектите, кандидати за финансиране по „Плана Юнкер”, отбеляза Кристалина Георгиева.

До момента няма одобрен български проект в рамките на "Плана Юнкер", но Кристалина Георгиева изрази увереност, че това ще се случи. Средствата по този план са проекти, които идват предимно от частния сектор – застрахователни компании, пенсионни фондове, банки, частни инвеститори, допълни Георгиева. Тя припомни, че след дългата криза все още страхът на инвеститорите е голям.

Припомняме, че на среща в средата на април за представянето на Плана Юнкер стана ясно, че липсва информация какво представлява инициативата и какви проекти всъщност могат да получат помощ от нея. Оказа се, че от България масово се пращат проекти за публичния сектор, което ги обрича на отхвърляне.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички