25% от общините в България имат финансови проблеми, заяви Стоянова


25% от общините в България имат финансови проблеми, заяви Стоянова
Снимка: БГНЕС

2935

Една четвърт от българските общини имат финансови проблеми, заяви председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова пред БНТ.

Тя коментира приетите от Народното събрание промени в Закона за публичните финанси, с които се регламентира как да се подпомагат финансово общините в затруднено положение. Според измененията финансовият министър ще определя кои общини да получат временни безлихвени заеми. Това повдига въпросът дали управляващите няма да злоупотребят и да отпускат временни безлихвени заеми на едни общини за сметка на други.

"Шест са параметрите, които трябва да покриват местните бюджети и ако три от тях не са изпълнили това означава, че общината се нуждае от план за оздравяване", обясни Стоянова. Най-често проблемите идват от слаба събираемост на налозите или задлъжняване след коригиране на финансирането по европрограми.

Много често малки общини поемат да изпълняват проекти по европрограми, които в пъти превишават бюджета им и има нарушения, което ги вкарва в невъзможност да изпълнят зададената корекция. От своя страна държавата, за да спаси общините от фалит, дава безлихвен заем и се получава хаос, каза Менда Стоянова.

Тя открои, че с измененията в Закона се цели въвеждане на ред в отношенията държава-общини.

"Трябва да се погледне имат ли общините собствени приходи, те са функция на икономиката на една община. Много от малките общини нямат такива приходи и бюджетът им е изцяло делегиран от държавата, а 90% от него отива за заплатите на хората в сферата на общинските услуги и такива общини са около една трета. И веднага си задаваме въпроса - трябва ли да има 265 общини в България, трябва ли да са със самостоятелна политика и бюджет, а една трета не могат", коментира Стоянова.

Според председателя на бюджетната комисия именно тази самостоятелна политика се прекратява при влизане в сила на оздравителния план.

"При оздравителния план всички решения се взимат само ако ги одобри финансовото министерство. Но дори и при такъв план, може да се окаже, че няма как да се спаси финансовото положение на общината и тогава съветът може да поиска държавата да ѝ отпусне безлихвен заем. При определени условия може да се отпусне такъв и ако общината покаже, че се старае да подобри своето финансово положение, дори може и да ѝ се опрости и заема", заяви Стоянова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички