Ананиев: Ние с Горанов бяхме екип, влизам в подредена къща


Ананиев: Ние с Горанов бяхме екип, влизам в подредена къща
Снимка: БГНЕС

3345

Влизам в една подредена къща, защото ние с министър Горанов бяхме в един екип. Това заяви служебният финансов министър Кирил Ананиев по време на брифинг по случай встъпването му в новата длъжност, в присъствието на предишния министър Владислав Горанов в МФ, предаде БГНЕС.

На въпрос дали новият финансов министър активно ще съдейства за осветляване и прекратяване на случаите на ощетяване на държавата, както препоръча президентът Румен Радев днес и дали ще разрови всичко по министерството, за да се прекъснат спекулациите, за което призова бившият премиер Бойко Борисов, Ананиев отговори така: МФ има по-особени функции по отношение на обществените поръчки. Знаете, че централизираното звено е към МФ и имаме повече хоризонтална функция и там считам, че много добре се справяме. Отзивите на колегите от останалите министерства са много добри.Що се отнася до нашите поръчки, на МФ, съм сигурен, че няма да се открие нищо, което да е с умисъл направено, така че да загуби държавата или някой от кандидатствалите по дадена обществена поръчка. Разбира се, това, което казаха двамата премиери ще го направим, за да сме чисти, ще излезем с един анализ, ще обясним какви видове обществени поръчки имаме,как са проведени, за да бъде, все пак, съвсем светло за вас и обществото като цяло. Но съм сигурен, че няма да има такива негативни разкрития в нашите обществени поръчки, подчерта Ананиев.

„Оставям ви МФ в добра форма и се надявам следващия, редовен финансов министър да ги завари в същото състояние”, заяви Горанов в началото на брифинга по предаване поста.

Смятам в моя кратък мандат да поддържаме връзка и да ви държим информирани за всичко важно, обърна се Ананиев към медиите. За мен е ясно състоянието на министерството, както и бюджета за тази година. За тези повече от 2 г. се случиха доста добри неща в МФ и в по-голямата си част инициативите и тяхното изпълнение бяха на министър Горанов, каза новия служебен министър. Така, че къщата е подредена и съм щастлив, че мога да наследя оставеното от Горанов, добави той.

Трябва да се осигури необходимия ресурс за провеждане на изборите, както и средствата, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС, също и подготовка на тригодишната бюджетна прогноза 2018-2020 г. , посочи Ананиев. Нямаме право да правим нова политика, това ще бъде дело на редовното правителство. Трябва да актуализираме националната програма за реформи и конвергентната програма.Ние имаме срокове, в които трябва да изпратим тези документи до края на април т.г. в ЕК. Имаме грижа и за нормалното финансиране на публичния сектор, за да не се влоши качеството на публичните услуги, отбеляза Ананиев.

Ананиев трябва да съхрани темпото в приходните администрации, ценя техните усилия и не бих препоръчал персонални промени там, заяви Горанов. Важно е добрите неща да бъдат продължени, добави той. Възможно е други министри без опит да упражнят натиск върху МФ, но Ананиев има опит и вероятно ще го удържи, поясни той.

Запитан дали има лимит за разходите за председателството на България на ЕС, Горанов каза, че има такива лимити. По това перо, не е хубаво те да се достигат - „максималният размер, с всички инвестиции и текущите разходи, не бих бил щастлив, ако надхвърлят 150 млн.лв.”, уточни той.

Разходите за саниране няма да препънат бюджета, програмата е осигурена ресурсно поне за първите 7-8 месеца на 2017 г., отговори Горанов на въпрос на медия.

Говорихме си Ананиев през следващата седмица да свика Консултативния съвет за финансова стабилност, в който участват министърът на финансите, управителят на БНБ и ръководителят на КФН, посочи Горанов. От последния такъв имаме уверението, че не се очакват сътресения в небанковия финансов сектор, добави той.

За обща минимална работна заплата в ЕС, по призива на Юнкер, Горанов обясни, че това не значи тя да е еднаква за всички страни, у нас има такава и по-скоро неговата идея е тя да се въведе в други европейски страни, в които няма такъв праг.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички