Андреев: Panama Papers ще разкрият и имена на български политици


Андреев: Panama Papers ще разкрият и имена на български политици
Снимка: БГНЕС

2957

Абсолютно съм убеден, че в офшорните компании има замесени и български политици. Въпрос на време е някога някъде да излезе името на някой от тях. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по повод вълненията около Panama Papers ("Панамските документи").

По негово мнение у нас офшорките не се правят, за да се оптимизират данъци и разходи, а за прикриване на произхода на парите и на собствениците.

"Нашата голяма задача е да разкрием пред обществото мръсните пари, които са изнесени и изпрани", допълни финансистът Кольо Парамов.

Той припомни случая с т.нар. "швейцарски диск", съдържащ откраднати списъци с клиенти на швейцарски банки. Той излезе на бял свят през 2010-а година, когато шеф на НАП беше Красимир Стефанов.

"Имам информация, че докладите за швейцарските сметки на български граждани са откраднати", разкри Парамов.

"По това време Германия подкупи служител и получи дискове с информация за 6 хиляди техни граждани. В тази група имаше 500 българи. Дисковете дойдоха в България - в НАП и в Министерството на финансите. До ден днешен обаче нищо не е направено по този въпрос. Нямаше разследване, не беше оповестено нито едно име", изтъкна финансистът.

Същевременно Андреев изтъкна, че страната ни и в момента има "горещ картоф" и той е "Булгартабак": "Пред очите ни през март офшорка изкупи дяловете на Делян Пеевски и на Едуардо Миролио в "Булгартабак". Знаят ли българските власти кой е собственик на компанията сега?", попита той, като изтъкна, че участието на офшорки в българската приватизация е знаменателно.

"Не е ли срамота госпожа Ирина Бокова да представлява България като неин основен кандидат за генерален секретар на ООН и в същото време целият ѝ живот да е свързан с ДС", изтъкна народният представител.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички