И Пеевски регистрирал офшорка чрез панамската "Мосак Фонсека"


И Пеевски регистрирал офшорка чрез панамската "Мосак Фонсека"
Снимка: БГНЕС

4184

Една от интересните офшорни компании, които са имали бизнес интереси у нас и които са свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, е била регистрирана чрез панамската компания "Мосак Фонсека" (Mossak Fonseca). Именно "Мосак Фонсека" е в центъра на т.нар. афера Panama Papers.

Според финансовия журналист Мирослав Иванов, който споделя информацията в блога си "Финансови смислици", "Мосак Фонсека" е регистрирала Cibole Services Incorporated. Агент на Cibole Services Incorporated е BUFETE MF & CO – дружество от веригата на "Мосак Фонсека". Това ставало ясно от документи, с които Иванов разполага.

Коя е Cibole Services Incorporated? В България офшорката е собственик на „Сиболе сървисис инкорпорейтид България”. Точно българският клон на офшорката беше собственик на „Техноекспортстрой”. "Техноекспортстрой” беше приватизирана от "АТ инженеринг 2000" с кредит от КТБ през 2012 година. Впоследствие беше прехвърлена на "Сиболе", която пък е регистрирана през 2011 година, а прокурист е Марияна Добрева - сестра на депутата от БСП Кирил Добрев. Сега според Търговския регистър "Техноекспортстрой" е еднолична собственост на консултантското дружество "Тамос" АД, като името на новия собственик се появява на 1 декември, 2014 година. Представител и сега, и преди времето на "Тамос" в "Техноекспортстрой" е Гергана Ангелова.

"Техноекспортстрой" е една от компаниите, които влизаха в консорциума "Газпроект юг". "Газпроект юг" беше част от обединението "Стройтрансгаз консорциум", което беше избрано да строи българската част от "Южен поток".

Официално между "Техноекспортстрой" и Делян Пеевски няма никаква документна връзка - пряка или косвена, но многократно в български медии - най-вече в "Капитал" и неофициално източници от строителния бранш категорично твърдят, че точно медийният магнат е стоял както зад офшорката, така и зад "Техноекспортстрой".

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички