Андронов: Brexit няма да повлияе на българската банкова система


Андронов: Brexit няма да повлияе на българската банкова система
Снимка: БГНЕС

2502

Породената от референдума за Brexit нестабилност няма да окаже влияние на лихвите в България. Това заяви председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

По думите му в банковия пазар у нас няма да настъпят сериозни промени, затова хората, изтеглили банков кредит, трябва да са спокойни.

"Няма причина за притеснение. Няма промяна в условията на българския пазар. Така че не се налага изобщо да коментираме това. На този етап това не е големият въпрос. Големият въпрос е политически, той стои пред лидерите на Европа и се отнася за бъдещето на Европа", заяви Андронов, цитиран от БНР.

Той допълни, че вероятно до края на годината банките ще запазят лихвената си политика, а именно - и цената на кредитите, и доходността от депозитите да намаляват. Банкерът не се нае да прогнозира какъв ще бъде резултатът от оценката на качеството на активите в банковата система и последващите стрес - тестове, но изрази увереност, че дори и да има проблеми в някоя банка, те ще могат да бъдат решени без сътресения.

Оценяването на банковите активи е нормална европейска практика, припомни Андронов.

"Тя обикновено води до такива следствия. Установяват се някакви размери на капитала за отделни пазарни участъци, които той трябва да достигне в определени срокове. Предполагам, че същият процес ще се случи и в България, както и навсякъде, където се правят такива оценки", каза още шефът на банковата асоциация.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички