Антанас Гуога - повелителят на блокчейн


Антанас Гуога - повелителят на блокчейн
Снимка: Facebook

1689

Антанас Гуога, по-познат като TonyG, е литовски бизнесмен, предприемач, професионален покер играч и блокчейн специалист. Освен всичко останало, той е и член на Европарламента от 2016 г., но с това далеч не се изчерпват неговите професионални занимания и поприща.

Тони е роден в Литва през 1973 г., но прекарва по-голямата част от живота си в Австралия. Именно там получава образованието си и започва своя професионален път. Първите пари в живота си той изкарва като поправя шевни машини и мие коли. След като завършва Счетоводство и финанси в колежа, Гуога поставя началото на професионалното си израстване и започва работа в инвестиционна банка в Хонг Конг. 

Натрупвайки капитал, Антанас започва да инвестира в различни компании от всякакви сфери, както и да създава свои собствени. Той основава компании за залагания, онлайн магазин, увеселителен парк и пр., като отличителен знак на всичките му проекти е, че ги кръщава на себе си – напр. TonySports.

Паралелно с инвестициите, Тони развива успешно и своята покер кариера. Той е фен на логическите игри още от годините в Литва, когато става шампион по подреждане на Кубчето на Рубик, а освен това ходи и на уроци по шах. Първоначално за него покерът е само хоби, но скоро се превръща в много повече. Всъщност една от първите му по-сериозни инвестиции е в закупуването на домейн за покер новини, който и до днес е водеща медия в света на покера.

Усъвършенствайки уменията си, Гуога започва да пътува по света и да се състезава в големи турнири, сред които Азиатския покер тур в Сингапур, който печели през 2006 г. и Световните серии по покер в Лас Вегас. Той е и първият играч, който достига до печалба от 1 млн. долара в телевизионното шоу PokerStars Big Game. Към момента общата спечелена от него сума в живи турнири възлиза на над 6 млн. долара. 

Като признат филантроп, Тони често се включва и в благотворителни турнири и събития, дарявайки голяма част от печалбите си на различни фонданции и каузи.

Антанас Гуога е фен и на блокчейн технологиите - модерната иновация в сферата на трансфера на данни и пари. Като визионер в света на финансите, Гуога вижда голям потенциал и бъдеще в блокчейн и криптовалутите, и разбира се започва да инвестира в тях.

Един от най-интересните му проекти, свързани с новата технология, е апликацията Lympo, която има голяма популярност на американския и азиатския пазар. Базирано именно на блокчейн, приложението има и своя криптовалута – токени LYM. Целта на Lympo е да мотивира потребителите да спортуват и да се движат, като им поставя конкретни цели за изпълняване – например да изминат определен брой крачки за деня. Разликата със стандартните приложения за активност е, че при изпълняване на задачата потребителят е награден с определен брой токени, които влизат в дигиталния му портфейл. След като натрупа определена сума от тях, той може да ги обмени в интегрирания магазин за различни стоки и услуги, което определено е добър мотиватор. Апликацията е ориентирана и към бизнеса, предоставяйки възможността на персонални треньори и инструктори да поставят предизвикателства на потребителите и съответно да ги привлекат като клиенти.

През изминалата 2018 г. иновативното приложение беше забелязано и от собственика на баскетболния отбор Далас Маверикс – милионерът Марк Кюбан, който съвсем скоро беше в България по повод дигиталното събитие Webit.Festival. Той оповести партньорството между Lympo и отбора, на чиито фланелки вече стои логото на апликацията. Така феновете на баскетбола в Америка имат още една мотивация да използват Lympo, тъй като чрез него ще могат да си закупуват билети за мачовете на отбора. Всъщност Далас Маверикс са един от първите отбори в NBA, които приемат различни видове криптовалути за закупуване на техни билети и стоки.

Благодарение на своите предприемачески умения и усет към инвестициите и финансите, Антанас Гуога е един от най-успешните бизнесмени в световен мащаб. Освен парични дивиденти обаче той си е спечелил и признание и уважение в родината си Литва, макар да е прекарал по-голямата част от живота си извън нейните граници. През 2011 г. той печели първото издание на наградите Global Lithuania Awards, насочени към утвърдени и успешни литовци, допринесли за развитието и популяризацията на държавата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички