Близо 200 кметoве и общинари не декларирали цялото си имущество


Близо 200 кметoве и общинари не декларирали цялото си имущество
Снимка: Thinkstock

3964

В имуществените декларации на 178 кметове, заместник-кметове и председатели на общински съвети, участвали в местните избори миналата година, са открити несъответствия. Това става ясно от списък, публикуван от Сметната палата.

Едно от най-честите нарушения е недеклариране на имущество на съпруг/съпруга. Кметовете на Ботевград, Велинград, Червен бряг, Стралджа, Калояново например не са декларирали притежавани от жените им дялове във фирми. Градоначалникът на Елин Пелин Ивайло Симеонов пък е пропуснал да спомене в декларацията си за собствено участие в местно дружество.

Кметът на софийския район "Красно село" Христо Апостолов не е обявил притежавани от съпругата му дялове в петричката фирма "Агроболкан къмпани", а кметът на "Средец" Мария Ачкова не е упоменала за недвижим имот на съпруга си в община Шабла.

Няколко кметове са спестили информация за свои имоти. Сред тях са кметът на Котел Хрисо Киров и бившият вече кмет на Плевен Димитър Стойков, който не декларирал два апартамента – един негов и един на съпругата му.

Екскметът на Неделино Стоян Беширов пък не е дал данни за четириетажна жилищна сграда и няколко ниви. Припомняме, че Беширов оспорваше резултатите от балотажа в населеното място, но Административният съд в Смолян отхвърли жалбата му.

Кметът на Община Стамболийски Георги Мараджиев пък не е отчел задължения по инвестиционен кредит в размер на 1 млн. лв.и овърдрафт кредитна линия до 2,3 млн.лв., апартамент, гаражи участие на съпругата си в местна фирма.

В доста от декларациите липсва информация за притежавани автомобили. Градоначалници и общинари от по-малки населени места масово не са декларирали земеделски площи, ниви и ливади.

Проверени са общо 475 лица, подали встъпителна декларация и 484 лица, подали финална декларация, както и техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца.

Пълният списък е публикуван на сайта на Сметната палата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички