БНБ изненадващо допусна всички кандидати за ТБ "Виктория" до следващо участие в търга


БНБ изненадващо допусна всички кандидати за ТБ "Виктория" до следващо участие в търга
Снимка: БГНЕС

1883

Изключително либерално подхожда БНБ към новия опит за продажба на ТБ "Виктория" - дъщерна на фалиралата КТБ. Банковият надзор на централната банка изненадващо допусна до следващо участие в търга всичките четирима кандидати, подали писма за интерес, след като синдиците на КТБ са съгласували как да продължи процедурата.

В битката за 100% от капитала на "Виктория" остават "Българо-американска кредитна банка" (БАКБ), "Инвестбанк", "Вабо Интернал" и групата австрийски инвестиционни дружества, действащи съгласувано - Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH.

При предишния търг отсяването беше още на първия етап, като от осем кандидата бяха допуснати да продължат само двама - Търговска банка Д и БАКБ. Останалите 6 бяха отхвърлени, тъй като по преценка на БНБ не отговаряли на условията, припомня в. "Сега".

Сега обаче анализът и оценката на инвестиционните намерения, на съпътстваща информация и на профилите на кандидатите явно не притесняват Банковия надзор. Предишните играчи Инвестбанк и Kerbler Holding GmbH не са отстранени още в началото. Всъщност Kerbler Holding GmbH участваше при предишния търг в консорциум с "Лев инс".

Най-любопитен е четвъртият кандидат - учредената на 13 юли 2017 г. "Вабо Интернал" с капитал от 50 000 лв. и учредители "Вабо 2012" и "Нове Интернал". И двете дружества са еднолична собственост на Васил Божков. Самият той е в Съвета на директорите на "Вабо Интернал". Предметът на дейност е търговска дейност в страната и чужбина, участие в други търговски дружества и всяка друга дейност, незабранена изрично със закон. Странно е как този кандидат е преминал първата оценка, след като от всеки кандидат се иска да представи финансовите си отчети за последните три години, както и опит в банковото дело или финансовия сектор.

Купувачът на 100% от капитала на ТБ "Виктория" ще придобие и пълен банков лиценз, както и лиценз за членство във Visa International. В маркетинговия документ на търга е посочено, че към момента "Виктория" има необходимите оперативни възможности да извършва всички дейности съгласно лиценза си, необходимата оперативна и ИТ инфраструктурна обезпеченост, опитен екип, възможност за навлизане в нишови пазарни сегменти.

И четиримата кандидати вече са получили информационен меморандум, на базата на който трябва да изготвят необвързващите си оферти. Следващ етап е извършването на т.нар. дю дилиджънс (подробно проучване) и подаване на обвързващи оферти.

Крайната дума кой ще купи ТБ Виктория има БНБ. В първия търг централната банка отказа да одобри предложения от синдиците и Гаранционния фонд инвеститор - Търговска банка Д, с мотива, че той не предвижда да погълне "Виктория", а да я развива като самостоятелна банка, което може да има негативни последици за финансовото състояние и на двете институции.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички